Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

15.02.2019   23:00Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Жахливі умови праці та відсутність належного медичного забезпечення: у Чернігівській колонії №44 порушуються права засуджених жінок

В рамках реалізації національного превентивного механізму співробітники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олена Темченко та Валерія Батуринська спільно з представниками громадськості Аллою Лепехою, Ларисою Шумною та Анжелою Мойсеєнко перевірили стан дотримання прав жінок, які відбувають покарання в державній установі «Чернігівська виправна колонія №44».

Особливістю зазначеної установи є те, що вона є однією з двох установ кримінально-виконавчої системи, в якій разом з ув’язненими жінками перебувають діти до трьохрічного віку. Починаючи з 2010 року, засуджені жінки отримали право проживати в «Будинку матері та дитини» разом зі своєю дитиною. Хто не виявив бажання проживати спільно, мають право спілкуватись зі своїми дітьми без обмежень.

На день візиту в установі утримувалась 151 засуджена жінка, з них 7 жінок з дітьми віком до трьох років перебувають у «Будинку матері та дитини», в якому створені всі необхідні умови для нормальної життєдіяльності та розвитку дітей.

Адміністрація установи забезпечила учасникам моніторингового візиту безперешкодне ознайомлення з умовами тримання жінок і дітей в установі та проведення з ув’язненими конфіденційних бесід.

Монітори відзначили, що адміністрацією установи намагається привести умови тримання осіб у відповідність до встановлених вимог. Проте під час візиту були виявлені порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій у сфері поводження із в’язнями.

Зокрема, умови тримання новоприбулих жінок у дільниці карантину, діагностики і розподілу, є недопустимими та такими, що принижують гідність. Приміщення потребує негайного ремонту, каналізація не працює.

Крім того, під час конфіденційних бесід жінки скаржилися на відсутність гарячої води в комунально-побутових приміщеннях гуртожитків, де вони проживають, на низьку заробітну плату працюючим на виробництві установи. Особливе занепокоєння у членів моніторингового візиту викликали заяви засуджених про неможливість реалізувати своє право на пільги, передбачені кримінально-виконавчим законодавством України, здебільшого йшлося про умовно-дострокове звільнення для засуджених жінок з дітьми.

Виявлені факти порушення вимог кримінально-виконавчого законодавства та законодавства про працю при залученні засуджених та ув`язнених до суспільно-корисної праці. Зокрема, всі ув`язнені жінки, які залучені до праці на швейному виробництві працюють без належного оформлення. Працівниці із числа засуджених виконують свої трудові функції понаднормово (працюють по 10 годин на день) та в вихідні дні. За цю роботу їм не доплачують. Крім того, жінки працюють в умовах недотримання вимог законодавства з охорони праці. Зокрема, на виробництві з переробки сировини для наповнювачів матраців використовується секонд-хенд з неприємним запахом, примусова вентиляція у приміщенні на день візиту взагалі не працювала. У цеху також постійний пил та гуркіт, однак засуджені працюють без спецодягу та навушників. Монітори одностайно відзначили, що знаходитися у таких умовах цілий робочий день важко, а місцями взагалі неможливо.

Особливе занепокоєння в учасників візиту викликали не вирішенні питання організації медичного забезпечення. Зокрема, «Державна установа «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» у Чернігівській області досі не має ліцензії на здійснення медичної діяльності в колонії. Також вакантними в медичній частині є посади терапевта, психіатра, дерматолога та фтизіатра. Стан такого кадрового забезпечення та проблеми організаційного характеру призводять до порушення вимог законодавства і незабезпечення прав засуджених на своєчасну медичну допомогу та перевірку їхнього стану здоров’я, відповідно до вимог законодавства.

За результатом моніторингового візиту до Міністерству юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.