Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

27.03.2019   23:19Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Результати моніторингового візиту до Чернігівської загальноосвітньої школи-інтернат I-III ступенів

Регіональний координатор зі зв’язків з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Алла Лепеха спільно з моніторами національного превентивного механізму Дмитром Науменко та Інною Сімакіною здійснили моніторинговий візит до комунального закладу «Чернігівська загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів» Чернігівської обласної ради.

Відповідно до Статуту, затвердженого у березні 2017 року, навчальний заклад забезпечує реалізацію права дітей, які потребують соціальної допомоги, на загальну середню освіту. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування та ті, що потребують соціального захисту, перебувають на повному державному утриманні.

Головною метою школи-інтернату є утримання, виховання та навчання дітей, які потребують соціальної допомоги (не мають необхідних умов для виховання та навчання в сім’ї), розвиток їхніх природних здібностей, формування соціальної зрілості особистості.

У школі-інтернаті навчається 157 дітей з різних районів Чернігівської області віком від 6 до 18 років, в тому числі 4 дітей-сиріт, 15 дітей, позбавлених батьківського піклування, 7 дітей з інвалідністю.

Під час моніторингового візиту встановлено, що навчально-виховний процес у школі-інтернаті організовано на достатньому рівні. Для навчання дітей сформовано 11 класів, які укомплектовані навчальним обладнанням, необхідними технічними засобами, комп’ютерною технікою.

Заклад повністю забезпечений педагогічними кадрами. Адміністрацією школи на належному рівні створено умови для всебічного розвитку дітей, їхнього дозвілля та підготовки до самостійного життя.

Для формування у дітей трудових навичок облаштовані майстерні з обробки металу та деревини, майстерня з обробки тканин і волокнистих матеріалів та майстерня з обробки харчових продуктів.

У школі працюють різноманітні гуртки та спортивні секції. Діти відвідують станцію юних натуралістів, дитячу спортивну школу, станцію юних техніків.

Під час моніторингового візиту були виявлені порушення прав вихованців. Зокрема, в школі-інтернаті порушується право дітей на приватність, а саме в туалетних кімнатах, де туалети розташовані один навпроти іншого, відсутні дверцята. В душових для хлопчиків не має шторок.

Не у всіх спальних кімнатах є доступ до питної води. На харчоблоці члени моніторингової групи виявили битий з іржею емальований посуд. Меню в їдальні знаходиться в недоступному для перегляду місці. Воно розташоване дуже високо, що унеможливлює ознайомлення з ним вихованців. В холодильних камерах зберігаються несумісні продукти.

Будівлі та гігієнічні кімнати школи-інтернату не пристосовані для маломобільних груп та осіб з інвалідністю.

Не всі індивідуальні програми реабілітації дітей з інвалідністю вчасно оновлюються.

Потребує покращання робота з батьками вихованців.

За підсумками моніторингового візиту буде підготовлений звіт та направлені відповідні акти реагування.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.