Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

07.03.2006   23:38Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чернігівські жінки розробляють стратегії досягнення гендерної рівності

Як повідомила Ірина Дорожкіна, участь жінок у роботі вищих органів влади залишається незначною. Серед депутатів обласної ради 8 жінок, серед депутатів міських і районних рад представниць слабкої статі майже п’ята частина, серед заступників голів облдержадміністрації і обласної ради донедавна не було жодної жінки, серед голів міських, районних рад і голів райдержадміністрацій - по одній жінці. У Парламенті України жінки становлять лише 5,1% депутатського корпусу, тобто жінки найменше представлені саме на тому рівні, де приймаються відповідальні державні рішення.

 

Для підвищення ролі жінок у суспільстві та формування у них сучасного світогляду упродовж 2006 року в області будуть реалізовані проекти “Гармонія” та “За Рівні Права та Можливості”. Активісти громадських організацій – обласної організації Спілки жінок і “Молодь-ХХІ століття” – проведуть тренінги для жінок-лідерів: громадських діячів, держслужбовців, студенток ВНЗ та депутатів рад. Окрім цього, заплановано провести «круглі столи» у містах і районах на тему: “Стратегії гендерних перетворень та їх роль в досягненні гідного становища жінок у різних сферах життя місцевої громади”.

 

Як повідомила Ірина Дорожкіна, саме в рамках цього проекту цього року проходитиме обласний ярмарок “Що може жінка” та обласний конкурс на найкраще висвітлення гендерних питань та жіночої тематики у ЗМІ. Для того, щоб піднести авторитет жінок, будуть проведені обласний, міські та районні конкурси “Жінка року” та громадські слухання на тему “Впровадження виконання Закону України “Про забезпечення рівних можливостей жінок і чоловіків”.

 

За словами Тетяни Громової, метою проекту “За Рівні Права та Можливості” є мобілізація громадського потенціалу жінок з метою впливу на політичне життя та участь у роботі органів місцевого самоврядування. Цілі проекту такі: підвищити обізнаність жінок про головні аспекти українського законодавства та міжнародні положення, які регулюють та гарантують гендерний паритет; покращити професійні навички та ефективність діяльності жінок у виборчих компаніях та громадських ініціативах; поділитися позитивним досвідом та  досконалими методами переможної участі жінок на виборах та компаніях з лобіювання інтересів на місцевому рівні.

 

В рамках проекту заплановано провести чотири одноденних семінари, два громадських слухання та два круглих столи, впродовж яких учасники здобудуть теоретичні знання та практичні навички щодо організації та керівництва кампаній до місцевих рад, впровадження місцевих реформ та методів підвищення свідомості громадськості щодо проблем представництва жінок в органах місцевого самоврядування та рівних прав для жінок. Жінки-кандидатки до місцевих рад будуть забезпечені методологічними та практичними матеріалами. Ще один важливий аспектом роботи є розробка та розповсюдження брошури “Керівництво виборчою компанією. Місцеві реформи та методи їх проведення” та буклету “Права жінок та практичні шляхи їх провадження”.

 

Очікується, що в результаті проведених заходів суттєво збільшиться представництво жінок в органах місцевого врядування, політичних партіях та організаціях, що лобіюють громадянські права, а також покращиться рівень обізнаності громадськості області з проблем гендерної політики. “Однак головна мета цієї роботи – розробити гендерний проект, що містив би реальні кроки досягнення гендерної рівності в нашому суспільстві”, - підсумувала Лариса Юда.

 

Вікторія Кудіна

 

Високий Вал

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.