Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

18.08.2007   01:22Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

СПД шукає лохів

КЛІЄНТ КЛЮНУВ

Мешканець Чернігова Анатолій Єпіфанов прочитав у газеті оголошення такого змісту: «Для будівництва доріг, мостів, заводів залізобетонних виробів та залізниці потрібні виконроби, майстри, енергетики, елекромонтери, оператори верстатів із програмним забезпеченням, бухгалтери, економісти, арматурники, зварювальним, штукатури, муляри, підсобники, кухарі, водії, бульдозеристи, механіки, автокранівники тощо. Повне утримання. 3/п - 550-3000у.о.». Анатолій Михайлович за фахом енергетик, тому зателефонував за оголошенням. Йому відповіли, що а необхідно під'їхати до офісу й привезти паспорт, диплом про освіту та трудову книжку. Крім того, повідомили,  що консультаційні послуги коштуватимуть 70 грн., які обов'язково треба взяти із собою.

При зустрічі приватний підприємець Ігор Гапон пояснив умови працевлаштування на роботу із достойним заробітком у розмірі 550 у.о. Підприємець запевнив: роботу буде надано протягом чотирьох місяців. При цьому Ігор довів клієнтові, що працює легально, продемонструвавши свідоцтво про реєстрацію його як приватного підприємця та договір з організацією, представником якої він є. Ігор сказав, що Анатолій зможе працювати у Росії енергетиком 3 місяці. За цю інформацію Єпіфанов сплатив 70 грн. Для оформлення трудового контракту йому треба було ще принести ідентифікаційний код, 6 фотографій 3x4 та інші документи. Необхідно було також додатково сплатити 840 грн.

Після цього енергетику довелося довго чекати наступної зустрічі з Ігорем Галоном. За цей час Анатолій навіть встиг попрацювати, у Києві. Гапон же не погоджувався зустрічатись із клієнтом, поки той не оплатить послуг щодо працевлаштування, а за оформлення договору на гарантоване працевлаштування необхідно було сплатити 400 доларів.

 

ПОБАЧЕННЯ ЦІНОЮ У ДВІ ТИСЯЧІ

Врешті-решт Єпіфанов погодився на умови Галона. Під час зустрічі Ігор запропонував йому запов¬нити картку обліку кадрів, договір та довідку про надання інформаційних послуг. Анатолій Михайлович звернув увагу на те, що у договорі йдеться про надання інформаційних послуг, а не про працевлаштування, але  пояснень з цього приводу у посередника вимагати не став, сподіваючись на те, що його не обдурять, Єпіфанову знову довелося чекати виклику. Він постійно телефонував до Ігоря й цікавився, коли ж йому нарешті буде надано роботу.

Єпіфанов запропонував Гапону повернути гроші. Але той відмовився — мовляв, уважно читайте договір — і поклав слухавку. Після цього Ігор на дзвінки Анатолія не відповідав. Довелося обдуреному безробітному звернутися до прокуратури м. Чернігова та до відділу боротьби зі злочинами, пов'язаними із торгівлею людьми.

Після усіх цих походеньок у пошуках роботи Анатолій Єпіфанов потрапив до реанімації.

 

ЯК УНИКНУТИ ОБМАНУ

За словами юриста Ольги Тетусь, люди здебільшого самі винуваті в тому, що їх вводять в оману:

— Шукаючи роботу через посередників, треба перевіряти наявність у них ліцензії, адже згідно із пунктом 56 ст. 9 Закону України „Про ліцензування певних видів господарської діяльності" посередництво у працевлаштуванні за кордоном підлягає ліцензуванню. Якщо згаданий документ є, то наступним кроком має бути підписання договору, але перед цим його треба уважно прочитати. Якщо пункти документа незрозумілі клієнтові, то необхідно звернутися до юриста.

Тетяна ЄСИНЕВИЧ, Андрій ДИМИЧ

 

ДОВІДКА

За кордоном нині працюють від 5 до 6 млн. українців. Із них лише невеликий відсоток працевлаштовані легально, а відтак є соц¬іально захищеними у трудових відносинах з іноземними роботодавцями. За даними МЗС України, щороку на заробітки за межі нашої держави виїжджає понад 100000 осіб. Найб¬ільше наших співгромадян перебувають на заробітках у Росії (1200000), Польщі (300000), Італії (300000), Португалії (230000), Чехії (200000), Іспанії (230000) та Греції (100000). Здебільшого метою прибуття українських громадян до згаданих країн є влаштування на роботу до місцевих приватних підприємців (будівництво, технічні роботи, обслуговуючий персонал приватних компаній, робота домогосподарками, медичними сестрами тощо).

 

«ГАРТ», 27 липня 2007 року

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.