Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

03.02.2009   19:30Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Контроль за дотриманням земельного законодавства

Протягом 2008 року державними інспекторами з контролю за використанням та охороною земель на території області проведено 4018 перевірок, за результатами яких до адміністративної відповідальності притягнуто 1137 осіб. Одним із найпоширеніших із виявлених порушень, являється самовільне зайняття земельних ділянок.

Хотілося б нагадати, що кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за самовільне зайняття земельної ділянки у вигляді штрафу: - для фізичних осіб до 850 грн. та для юридичних - до 1700 грн. Крім того, визначені порушення за вчинення яких, передбачена й кримінальна відповідальність.

По кожному випадку виявленого порушення держземінспекторами відповідно до Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25.07.2007 року № 963 нараховується шкода нанесену внаслідок порушення земельного законодавства. За 2008 рік загальна сума нарахованої шкоди становить 2 162 078,04 грн.

Крім того, зважаючи на значні інвестиції в галузі будівництва, зокрема на території Чернігівської області, відповідно збільшилась і кількість земельних ділянок, на яких ведеться видобування корисних копалин, в т.ч. глини та піску.

Отже, суб’єктами господарювання, діяльність яких пов’язана із використанням земельних ділянок для цілей пов’язаних із будівельною діяльністю повинні бути передбачені заходи щодо максимального збереження ґрунтового покриву, (родючого шару грунту).

Але, на превеликий жаль, за результатами проведених перевірок Облдержземінспекцією виявляється інше, - на об’єктах будівництва використовується потужна техніка і замість того, щоб зняти родючий шар ґрунту та заскладувати його в обумовленому місці, землекористувачі чи власники землі ігнорують вимоги законодавства і цим самим знищують поверхневий шар родючого грунту, який в подальшому фактично не буде відновлено, а після завершення будівництва, в найкращому разі, завозять на порушені земельні ділянки чорнозем з інших місць, походження якого в частині законного добування є також сумнівним.

 

Приклади:

1. При проведенні перевірки дотримання вимог земельного законодавства при використанні земель сільськогосподарського призначення на території Семенівського району (Машівська сільська рада) виявлено порушення, яке полягає у самовільному зайнятті не витребуваних земельних часток (паїв) загальною площею 216,0 га для вирощування сільськогосподарських культур. За дане порушення на директора товариства складено протокол за ст. 53-1 КУпАП та нарахована шкода на суму 130 786,0 грн. По даній справі, беручи до уваги розмір заподіяної шкоди, матеріали перевірки передані до органів прокуратури з 2. На території Талалаївського району (Березівська сільська рада) в порядку розгляду звернень громадян, власників земельних часток (паїв), Облдержземінспекцією зафіксовано порушення вимог земельного законодавства в частині самовільного зайняття земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 109,57 га, які передані у власність громадянам. За вчинене порушення на голову сільгосптовариства складено протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності та обраховано шкоду по кожній окремій земельній ділянці, на загальну суму 66 343,76 грн. Про розмір шкоди заподіяної внаслідок самовільного використання земельних паїв було повідомлено власників та відповідно надано копії розрахунків з метою її подальшого відшкодування порушником. Крім того, матеріали даної перевірки передані до органів прокуратури для вжиття заходів прокурорського реагування.

Дієвий державний контроль за використанням і охороною земель є гарантією збереження землі, як основного національного багатства України.

 

Начальник управління В.Д.Швед

02.02.2009 

 

Чернігівський монітор

   

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.