Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

10.06.2009   13:41Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Екс-голова Козелецької райдержадміністрації отримав 9 років за хабарництво

Суд визнав переконливими докази обвинувачення, за якими колишній керівник району протягом квітня-червня 2007 року вимагав за виділення 12 га землі поблизу автотраси «Чернігів-Київ» хабара в 600тис. дол. США. Після «переговорів» погодився на суму в 550тис. дол. США і фактично встиг отримати з них 200тис. дол. США. Розмови з посадовцем на диктофон, який у подальшому разом зі скаргою було надано правоохорнцям, записувалися.

 

Посередником в одержанні хабара виступив брат посадовця. Передача грошей здійснювалась в автомобілі на автостоянці біля торговельно-розважального центру м.Бровари. При цьому голова райадміністрації, знаходячись неподалік, але не на виду, візуально контролював передачу грошей.

 

Виконуючи свої домовленості з хабародавцем, голова райдержадміністрації 11 травня 2007р. видав розпорядження про надання дозволу на розробку проектів відведення обумовлених земельних ділянок.  Потім повідомив замовнику про це і поставив вимогу про передачу першої частки хабара. Після її отримання та виготовлення проектів землеустрою видав нове розпорядження про безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність. Отримали їх шестеро киян, по два гектари кожен, для ведення особистого селянського господарства.

 

Перебуваючи на лаві підсудних, посадовець намагався переконати суд, що  гроші він брав не для себе, а для інших претендентів на цю ж землю. За його словами, частину земельної ділянки, яка зацікавила київського підприємця, він раніше пообіцяв іншій фірмі, згодній відступитись за відповідну компенсацію. Але потім фірма відмовилась, тому гроші залишились у нього.

 

Суд призначив колишньому посадовцю покарання у вигляді 9 років позбавлення волі з позбавленням на 3 роки права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, та з конфіскацією всього належного йому майна. Його брату призначено покарання з застосуванням ст.69 КК України (тобто нижче нижчої межі, передбаченої цією статтею закону) у вигляді 3 років позбавлення волі з позбавленням на 3 роки права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обовֹязків та з конфіскацією належного йому майна. До вступу вироку в законну силу міра запобіжного заходу останньому змінена з застави на тримання під вартою.

 

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

 

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.