Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

12.07.2010   13:37Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Гості Чернігівщини: легальні й нелегальні

Але це тільки ті, що перебувають у нашій державі на законних підставах. А скільки таких перебуває у нас нелегально! Тільки з початку року на території області виявлено 117 нелегальних мігрантів, що грубо порушили правила перебування в Україні. Найбільшу кількість з них становлять жителі наших сусідніх держав Росії та Білорусі: відповідно 64 та 15 осіб. Серед порушників також є й представники інших держав: Азербайджану, Вірменії, Узбекистану, Молдови, Литви, Казахстану, Туркменистану, Грузії, Молдови. Словом, майже з кожної республіки колишнього Радянського Союзу. З них прибули на територію України легально, а потім перейшли на нелегальне становище 112 іноземців. П’ять іноземців потрапили в Україну нелегально поза пунктом пропуску. Відносно їх усіх прийнято рішення про видворення за межі нашої держави.

Саме для того, щоб не допустити цього явища, або хоча б суттєво його зменшити, правоохоронцями постійно вживаються дієві заходи, направлені на активізацію роботи з питань протидії нелегальній міграції, своєчасному виявленні осіб, які незаконно перебувають на території України, їх документуванню та видворенню за межі держави в установленому законом порядку. Зокрема, з цією метою міліцією і проведено ряд спільних міжвідомчих робочих зустрічей з представниками Чернігівського прикордонного загону, управліннями служби безпеки України в області, освіти і науки обласної державної адміністрації, обласним центром зайнятості та галузевими службами УМВС області. Також проведені навчання з працівниками Державтоінспекції та управління громадської безпеки УМВС з питань законодавства України щодо законності перебування іноземців на території України.

В цьому році за порушення чинного законодавства про правовий статус іноземців до адміністративної відповідальності притягнуто 757 осіб. Це на сотню більше аналогічного періоду минулого року. Тільки за порушення правил перебування іноземних громадян в Україні притягнуто 518 іноземців, а за невжиття заходів до забезпечення своєчасної реєстрації іноземців – 171.

Щодо криміналу з боку наших гостей, то з початку року на території області іноземними громадянами скоєно 8 злочинів: крадіжки, грабежі, контрабанда. У цьому “відзначилися” наші гості з Білорусі, Молдови, Придністровської Молдавської Республіки, Естонії. По всіх цих фактах скоєння злочинів іноземцями та відносно них проведені службові перевірки.

Відповідно до аналізу діяльності управління у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС в області зроблено висновок, що в Україну іноземці потрапляють двома шляхами: нелегально – в обхід пунктів пропуску, і легально, а потім переходять на нелегальне становище після закінчення встановленого терміну перебування.

З метою недопущення незаконної легалізації іноземців в Україні відповідною службою УМВС налагоджено тісну взаємодію з управлінням та відділами актів реєстрації цивільного стану області. Досягнуто домовленість про інформування по реєстрації шлюбів іноземними громадянами для здійснення перевірки щодо законності перебування їх в Україні.

Також при надходженні клопотань від юридичних осіб про оформлення запрошень іноземних громадян в Україну в обов’язковому порядку здійснюється перевірка щодо фактичного існування юридичної особи, наявність гарантій матеріального, медичного забезпечення та покриття витрат, пов’язаних з перебуванням та виїздом іноземців з України.

До речі, з початку року юридичними особами запрошено 23 та фізичними особами 104 іноземних громадян.

Словом, робота у цьому напрямку ведеться постійно. Сьогодні правоохоронці активно працюють над виявленням порушень законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, а також над виявленням осіб, які причетні до переправлення нелегалів через державний кордон України.

 

УМВС України в Чернігівський області  

10.07.2010

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.