Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

24.12.2010   00:19Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Допомога людям, які опинилися в складних життєвих умовах

Про те, як надається невідкладна медична допомога бездомним громадянам та безпритульним дітям станцією швидкої допомоги, а також про проблемні питання, що виникають під час роботи, присутнім розповіла заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Галина Василькова. За її словами, у зв’язку із зимовим періодом у лікувально-профілактичних закладах області забезпечено безперешкодний доступ бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, до медичного обстеження, надання безкоштовного стаціонарного лікування та невідкладної хірургічної допомоги в межах бюджетного фінансування.

Медичними закладами області через складні погодні умови активізовано всі наявні ресурси для вжиття термінових заходів по запобіганню загибелі зазначеної категорії населення від переохолодження. Бригадами швидкої медичної допомоги надається допомога особам, які мають ознаки переохолодження та обмороження, а також здійснюється їх госпіталізація до чергових лікувально-профілактичних закладів області.

Обласним наркологічним диспансером постійно надається медична допомога бездомним наркозалежним особам та особам, звільненим з місць позбавлення волі.

Не Чернігівщині забезпечено необмежений доступ населення до безоплатного добровільного консультування та тестування на ВІЛ. При міських та районних лікарнях функціонують кабінети довіри, де всі бажаючі, у тому числі й особи, звільнені з місць позбавлення волі, можуть пройти добровільне консультування та тестування на ВІЛ, яке може проводитись анонімно.

Також Галина Василькова зазначила, що, в цілому, медичними закладами області безперешкодно надається медична допомога бездомним громадянам та безпритульним дітям у межах бюджетного фінансування, зокрема безпритульні діти від 3-х до 18-ти років госпіталізуються до притулку для безпритульних дітей, діти до 3-х років – до інфекційного відділення Чернігівської обласної дитячої лікарні.

У холодну пору року не менш важливим та актуальним є запобігання замерзанню бездомних громадян. Так, за інформацією заступника начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Інни Снегерьової, в усіх управліннях праці та соціального захисту населення області розроблено плани заходів щодо забезпечення соціального захисту бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, під час надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період 2010–2011 років, створено оперативні штаби для вжиття термінових заходів, спрямованих на запобігання загибелі бездомних громадян від переохолодження, та спостережні комісії, у роботі яких активну участь беруть фахівці органів праці та соціального захисту населення. Ними ж здійснюється і соціальне патрулювання. На сьогодні створено 175 патрулів, проведено 216 рейдів.

До роботи по запобіганню замерзанню бездомних громадян підключені й 26 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), на базі яких утворено 30 банків одягу, взуття, білизни зимового асортименту, 30 пунктів прийому від населення гуманітарної допомоги (теплих речей, взуття тощо), 12 пунктів обігріву. За потреби в зимовий період у стаціонарних відділеннях територіальних центрів буде організовано необхідну кількість ліжко-місць та пунктів роздачі гарячої їжі.

Крім того, бездомні громадяни та звільнені з місць позбавлення волі, які є непрацездатними або інвалідами та не мають працездатних родичів, що могли б узяти їх на своє утримання, влаштовуються в інтернатні установи області. На сьогодні в таких закладах області проживає 9 осіб із числа бездомних громадян та 14 – звільнених з місць позбавлення волі.

З метою оздоровлення оперативної обстановки на вулицях та у громадських місцях, запобігання загибелі бездомних громадян від переохолодження, розповсюдження ними небезпечних хвороб активізовано роботу управління громадської безпеки УМВС України в області: забезпечується постійний контроль за своєчасною постановкою на облік та організацією профілактичної роботи щодо бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі; своєчасно видаються документи, які посвідчують особу та підтверджують громадянство; здійснюється інформування зазначеної категорії громадян щодо місць для отримання харчування, облаштування на нічліг.

Для вирішення питання тимчасового проживання та розв’язання інших соціальних проблем сімей з дітьми, вагітних жінок, молоді з числа бездомних громадян, які опинилися у складній життєвій ситуації, 10 осіб було направлено до обласного центру соціально-психологічної допомоги, 6 жінок – до обласного центру матері та дитини «Батьки й дитина разом», 3 осіб – до обласного соціального гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 12 бездомних осіб – до Чернігівського центру соціальної адаптації бездомних та безпритульних. До Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за звітний період звернулося 34 особи, звільнені з місць позбавлення волі, які отримали 126 соціальних послуг.

Як відмітила Інна Снегерьова, важливим кроком у вирішенні питання соціального захисту бездомних громадян та звільнених з місць позбавлення волі стало відкриття у листопаді 2009 року в м. Чернігові Центру соціальної адаптації бездомних та безпритульних, яке відбулося за сприяння громадської організації «Чернігівський центр соціальної адаптації бездомних та безпритульних».

Для проведення медичного обстеження бездомних громадян для надання необхідної допомоги залучаються і медичні установи, і осередки Товариства Червоного Хреста. Таким чином, спільними зусиллями поступово вирішується проблема соціального захисту людей, які опинилися в складних життєвих умовах.

 

За інформацією головного управління праці та соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.