Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

25.03.2011   12:41Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Земельна сенсація! Здані в оренду паї можна достроково повернути власнику

У селі Сокиринці Срібнянського району вперше в Україні земельні паї повертають людям до закінчення строку дії договорів оренди 8 грудня 2010 року колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України винесла рішення по справі за позовом Олександри Харченко до приватного сільськогосподарського підприємства «Сокиринське». Олександра Василівна Харченко вимагала від ПСП «Сокиринське» повернути її земельну ділянку. Верховний Суд погодився. Зобов'язав сільгосппідприємство землю повернути. В натурі, як безпідставно набуте майно. Рішення остаточне, оскарженню не підлягає. Окрім позову Олександру Харченко, у Верховному Суді зараз перебуває ще 15 таких же. Чотири з них суд уже задовольнив, решта на черзі.

Такого ще не було в жодному регіоні України. До 8 грудня 2010 року витребувати достроково назад з оренди земельний пай не вдавалося нікому. Принаймні у державному реєстрі судових рішень подібного немає.

Про подробиці справи Володимир Фролков розповів журналістам Сергію Народенку та Ользі Макусі.

1. Договори були оформлені не по закону

— Коли розпаювали колгоспи, ніхто не знав, куди і як застосувати землю і майно, — каже Володимир Фролков. — Інколи районні начальники ледь не заставляли кількох мужиків створити якесь TOB і укладати договори на землю і майно. Люди попідписували. Потім грошовиті роздивились, що земельний бізнес непогана річ. Приходять, пропонують платити більше. Власник паю хотів би перейти до них, а йому кажуть: «Ви підписали договір на 25 років. Тепер це наше». Буває й по-іншому. Знаю випадки, коли людей елементарно дурили. Підписав договір на 5 років. Потім перед п'ятіркою з'являється акуратна одиниця чи двійка.

Траплялися й фальшиві підписи.

Коли з'являються багаті господарі, які можуть платити більшу орендну плату, існують механізми, як землю перездати від орендаря до орендаря. І так буває навіть по кілька разів. А люди отримують мінімум по своєму договору. І це несправедливо.

Так люди виявилися відірваними від своєї власності. Власники паю пробували судитись, та нічого не виходило. Вдалося у Сокиринцях. Прецедент створено революційний.

— Який відсоток паїв, на вашу думку, можна повернути через суд так само, як сокиринські?

— Усю землю, договори на оренду якої укладені до 2004 року. Контролю за тими договорами, які укладалися, фактично не було. Не робили акт прийому-передачі перед тим, як проводити державну реєстрацію, не перевіряли, чи справжні були підписи людей на договорах, чи фальшиві, підроблені, чи були всі додатки до договорів, передбачені законодавством. Не дивились, чи договори відповідають типовій формі.

Такі договори на папері є, але юридично їх нема. Вони — недійсні. Тому наша група юристів у Верховного Суду не просила розірвати ці угоди. Навіщо, це нікчемні, нікому не потрібні папірці. Ми просили — повернути землю з чужого незаконного володіння! І суд згодився з нашою логікою.

2. Їм дали. А нам?

— Рішення Верховного Суду по кожному позивачу Сокиринців не є загальнообов'язковим. Ще питання — чи захочуть у районному суді по схожій справі на нього орієнтуватись? Або яку нашій бардачній ситуації буде, якщо точно таку історію, один до одного, розглядатиме апеляційний чи вищий спеціалізований суд?

— З нинішнього року відбулися зміни в судоустрої. Тепер найголовніші суди в Києві спеціалізовані: з кримінальних справ, з цивільних справ, адміністративний, господарський. Але Верховний Суд має дві можливості переглядати рішення:

1) якщо є рішення міжнародного суду;

2) при неоднаковому застосуванні норм права судами нижчих інстанцій.

Тобто, якщо місцевий суд і Апеляційний суд, і навіть вищий спеціалізований суд з цивільних справ приймуть інакше рішення, тоді у Верховний Суд можна скаржитися — ось, вибачте, були такі ваші рішення. Верховний Суд буде надавати оцінку, виходячи з позову Харченко до ПСП «Сокиринське».

— Тобто люди вскочили у цю юридичну колізію в останню секунду?

— Скажімо так: відходила електричка, двері зачинялися, випадково люди ухопилися за поручні і ледве втислися у шпарину.

3. Пішли «по-партизанськи»

— Чому рішення у сокиринській справі приймається окреме по кожному громадянину, по кожній фізичній особі?

— Така виникла ідея — прориватись «по-партизанськи».

Спір ідентичний, договори оренди землі однакові. Перевірка Держкомзему влітку 2010 року виявила 563 договори оренди землі, укладені власниками земельних паїв з ПСП «Сокиринське» у 2004 році, і у всіх договорах — аналогічне порушення.

Але колективні звернення до суду виявились безрезультатними: і у 2007 році, і у 2008 році. Справи розвалювались. У 2009 році суди відмовляли навіть у прийнятті позовів про розірвання договору оренди з господарством. І тільки у 2010 році, коли люди почали звертатись кожен окремо, коли Срібнянський райсуд був просто завалений цими позовами, діло зрушило з мертвої точки. Проконтролювати таку масу позовів неможливо.

4. Виведення в натурі

— Верховний Суд вирішив: повернути землю власниці паю. Як буде виконуватися це рішення?

— Рішення буде видано сторонам. Сільгосппідприємство і позивач можуть скласти акт, що рішення виконане, земля повернута. Якщо хтось не хоче робити це добровільно, після того, як справа повернеться з Верховного Суду у місцевий, районний суд, у нашому випадку у Срібне, районний суд видасть виконавчий лист. В якому буде чітко прописано: повернути від юридичної особи такої-то земельну ділянку фізичній особі такій-то.

Відповідно до виконавчого листа позивач, власник землі, звертається до виконавчої служби з заявою про примусове виконання рішення суду. У виконавчій службі (оскільки лист немайнового характеру) дають десятиденний термін для добровільного виконання судового рішення. Якщо не буде виконано, стягують виконавчий збір і надсилають вимогу: «Просимо повернути земельну ділянку за актом приймання-передачі». Все. На цьому, фактично, виконавче провадження закінчується.

В органах Держкомзему у справах буде зроблено запис, що держреєстрація такого-то договору оренди скасована на підставі рішення суду.

— Припустімо, є земельний масив, є в середині п'ять гектарів землі. Як реально їх отримати?

— По-перше, є поняття — обмін. Якщо земельна ділянка виділяється в натурі людині, яка не хоче працювати з певним підприємством, може бути обмін із тим власником, який залишається працювати з підприємством. Ділянка виділяється скраю.

Якщо людина не хоче обмінюватись, є ще таке поняття, як проектні дороги. Проектні дороги — встановленого розміру, по них можна під'їхати до кожного паю. І якщо пай в середині, дорога виділяється в натурі. От і їздь нею. До того часу, поки є один орендар, один користувач, проектні дороги заорюються. За них державі платиться орендна плата.

5. Перш ніж підписати — подумайте!

— Ваші поради власникам паїв?

— Не підписуйте договори оренди паю на 10, 20, 30, 49-50 років. Вартість оренди зростатиме. Землю скоро можна буде купити-продати. Якщо захочете це зробити, за «безорендну» землю вторгуєте більше.

P.S. Справа ще не повернулася з Верховного Суду до Срібнянського районного. Коли це станеться, виконавчий лист буде передано на виконання. Добровільно ПСП «Сокиринське» земельні ділянки не повертає.

 

Ольга Макуха, тижневик «Вісник Ч» №3 (1289)

20 Января 2011

 

Останні новини

Робоча зустріч з представником системи безоплатної правничої допомоги на Чернігівщині 19:19

Представниці Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова та Ірина Бірюк провели робочу зустріч з представницею Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги Іриною Протченко.

Робоча зустріч з представником Омбудсмана на Чернігівщині 19:07

Провели робочу зустріч з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою.

Інформаційні заходи з протидії гендерно-зумовленому насильству в Козелецькій та Кіптівській громадах 19:00

З моніторинговим візитом спільно з представницями ГУ Національної соціальної сервісної служби у Чернігівській області відвідали Козелецьку та Кіптівську територіальні громади, де обговорили реалізацію політики у сфері протидії гендерно-зумовленому насильству в громадах.

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.