Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

20.10.2011   11:27Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У чернігівців хабар вимагають удвічі рідше, ніж два роки тому

 — Ми оптимістично оцінюємо результати досліджень, сподіваючись, що люди починають розуміти: якщо сам даєш хабар, ти такий самий корупціонер, як і той, хто його бере. Тому нам приємно, що більше 50% чернігівців (проти 40% у 2009—му) вважають, що хабар ніколи не може бути виправданий. Навіть якщо він полегшує розв’язання власних питань, — каже Світлана Горна, керівник експертної ради ГО «Європейська дослідницька асоціація».

За чотири роки, що тривають дослідження, в Україні практично не змінилися «лідери» серед органів, котрі наші співвітчизники вважають найбільш корумпованими. Вони тільки міняються місцями. Щоправда на Чернігівщині до їх рядів, замість державної медицини, потрапила прокуратура. А от судова система (яка у нас цього разу очолює рейтинг), міліція та ДАІ — незмінні «фаворити» по всій країні.

— Хочу наголосити, що це — особисте сприйняття респондентів. Із реальним досвідом корупції, про який вони свідчать, це сприйняття не завжди співпадає, — підкреслює Вікторія Захожа, заступник директора Київського міжнародного інституту соціології.

Після відчутного розчарування, яке продемонстрували дані опитування 2009 року, населення України знову готове повірити в бажання представників нової влади боротися з корупцією. Причому найбільше сподівань покладають на президента. Але цікаво, що на п’яте місце серед відповідальних за боротьбу з корупцією громадяни ставлять себе самих. Та при цьому лише кожен третій чернігівець готовий захищати свої права перед бюрократами.

Загалом же, більше 80% українців вважають, що порівняно з 2009 роком, рівень корупції в Україні не змінився або зріс. Хоча кількість людей, які засвідчують реальний досвід зіткнення з різного роду корупційними ситуаціями, за останні чотири роки знизилася  з 67 до 60%. Не так вже й багато, але, принаймні, є хоч якийсь прогрес.

Ольга ЧИЖОВА

Газета "Чернігівські відомості", 29 вересня 2011 року

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.