Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

06.03.2013   00:00Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Бідність зростає, суди залежні - доповідь правозахисників

Низка правозахисних організацій України оприлюднила щорічну доповідь "Права людини в Україні". Вона містить майже чотириста сторінок. Автори – а це представники 40 організацій, які опікуються правами людини, - стверджують, що останнім часом становище із захистом людської гідності в Україні погіршилося.

 

Голова Гельсінської спілки в Україні Євген Захаров – один з авторів доповіді - зазначає, що останнім часом посилилися кілька вкрай небезпечних тенденцій.

"Одна з частин доповіді містить 26 підрозділів щодо порушення людських прав. Є кілька загрозливих тенденцій, які з'явилися за останні два роки. Перша – це подальше падіння рівня життя і збільшення бідності. Нині кожен четвертий українець вважає себе бідним. Розрив між бідними і багатими збільшується. Особливо на цьому тлі сумно виглядає рішення уряду про скорочення соціальних виплат, суттєве їх зменшення. Влада не розділила права і привілеї. За Конституцією, права не можна "урізати". А ось привілеї треба було б зменшити. Але цього не зробили. Наприклад, не можна було зменшувати виплати чорнобильцям. І це виглядає особливо непристойно на тлі шалених виплат на утримання державного апарату",- каже правозахисник Євген Захаров.

Минулого тижня президент Янукович виступив з низкою соціальних ініціатив, зокрема, щодо збільшення з першого травня нинішнього року пенсій на 100 гривень тим, хто вийшов на пенсію до 2008 року, а також доручив уряду забезпечити виплату українцям компенсацій за вкладами в Ощадбанку СРСР, які не виплатили за попереднього уряду, у розмірі 1000 гривень.

В Україні представники опозиції назвали нові соціальні ініціативи президента передвиборчим популізмом.

Бідні і безправні

Тим часом представники кримських татар теж скаржаться, що їх законні права порушуються, зокрема, щодо реалізації соціальних програм, які були обіцяні.

В лютому минулого року кримський уряд пообіцяв всім бажаючим кримським татарам надати земельні ділянки для індивідуального будівництва.

Разом із тим голова меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв сказав ВВС Україна, що обіцянки залишилися на словах.

"Реально проблеми не вирішуються. І держава поводиться так, начебто проблеми не існує. Не фінансуються програми облаштування депортованих, не ухвалюється закон про відновлення їхніх прав. Існує різкий дисбаланс в структурах керівництва автономією. Кримських татар у Криму - 13% населення. А вони представлені у владних структурах 2-3 відсотками. Відбулася "зачистка" в апараті управління Автономною Республікою від представників корінного народу. І процвітає російський шовінізм", - стверджує голова меджлісу кримськотатарського народу.

На думку пана Джемілєва, нині робляться також спроби розколоти кримських татарів в їх боротьбі за свої права.

Політичні в'язні і залежні суди

Голова Гельсінської спілки в Україні Євген Захаров до небезпечних тенденцій щодо прав людини відносить також політичні переслідування, які, на його думку, не дають права вважати Україну вільною державою.

Наслідком цих переслідувань він вважає, зокрема, непідписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Ситуація залишається непевною, оскільки в будь-який момент, за словами Захарова, влада може використати правоохоронні органи для кримінального переслідування з політичними мотивами.

"Третя загрозлива тенденція – це знищення незалежної судової влади. Сьогодні кожен суддя працює під "Дамокловим мечем" і може бути звільнений - начебто, за порушення присяги. І четверта тенденція - це ужорсточення кримінально-правової політики, збільшення скарг щодо катування. Можливо, зі зміною міністра внутрішніх справ ситуація зміниться на краще",- припускає Євген Захаров.

На прохання ВВСУкраїна прокоментувати висновки правозахисників Валерія Лутковська, яка відповідає за зв'язки з Європейським судом із прав людини в українському міністерстві юстиції і є кандидатом на наступного омбудсмена, сказала, що щойно знайомиться зі висновками звіту.

"Я була на презентації цієї доповіді, отримала так само, як і присутні, доповідь стосовно прав людини в Україні, але зараз займаюся тим, щоб її прочитати і вивчити, і таким чином з’ясувати, як я ставлюся чи можу прокоментувати ті чи інші заяви, - сказала пані Лутковська. - Я не прочитала обґрунтування, на чому це базується. Поки що я не встигла з цим ознайомитися, тому мені важко щось прокоментувати".

 

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.