Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

10.12.2013   14:24Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Круглий стіл з нагоди Дня прав людини

10 грудня 2013 року, в рамках відзначення тижня права, в приміщенні Чернігівського інституту ім.Героїв Крут ПрАТ «ВНЗ «МАУП» відбулося засідання круглого столу, присвячене Міжнародному Дню прав людини.

Відкрив роботу круглого столу Войцеховський М.М. – доцент кафедри «Правознавство» ЧІ МАУП, к.ю.н, доцент. З вітальним словом виступили Чорнорот П.Г. – заступник голови Федерації профспілкових організацій Чернігівської області та Дорожкіна І.В. – директор підприємства «Навчально-методичний центр» Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, голова Чернігівської обласної організації Спілки жінок України.

В роботі круглого столу прийняли участь представники державних установ та громадських організацій, викладачі, студенти, представники ЗМІ, серед яких: Кебець І.А. – зав. сектором правової роботи, правової освіти, реєстрації нормативно-правових актів та систематизації законодавства Головного Управління юстиції в Чернігівській області, Лепеха А.Г. – регіональний координатор по зв’язках із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Красногор О.В. – голова Чернігівського осередку Академії нотаріату України, Президент Асоціації правознавців Чернігова, доктор філософії в галузі права, Тарасов В.В. – виконавчий директор Чернігівського громадського комітету захисту прав людини, Буров С.Ю. – голова ГО «М’АРТ», член правління Української Гельсінської спілки з прав людини, Назіна Т.Г. – зав. відділом соціально-економічного та правового захисту федерації профспілкових організацій Чернігівської області, Ковальчук В.В. - юрист підприємства «Навчально-методичний центр» Федерації профспілкових організацій Чернігівської області.

День прав людини в 1950 році заснувала ООН.

В ході роботи круглого столу піднімались та обговорювались питання міжнародно-правових механізмів захисту прав людини, європейських стандартів в соціально-правовому механізмі захисту прав людини в Україні, становлення інституту омбудсмена в Україні, його роль і місце в юридичному механізмі закріплення прав людини, форм правового захисту громадян від неправомірних дій органів виконавчої влади, судового захисту прав і свобод людини.

Кебець І.А. розповіла про шляхи реалізації громадянами права на безоплатну правову допомогу. Тарасов В.В. зупинився у своєму виступі на проблемах дотримання економічних та соціальних прав в Україні, Ковальчук В.В. – на проблемах ефективного захисту соціально-трудових прав працюючих жінок.

Лепеха А.Г. – регіональний координатор по зв’язках із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у своєму виступі наголосила на тому, що ідея прав людини визначатиме стан відносин держави з людьми лише тоді, коли для цього сформується потужна суспільна вимога. Адже права людини шануються в першу чергу тому, що їх визнає суспільство, а не лише тому, що їх проголошують уряди.

Можливо, що День прав людини в Україні святкувати ще зарано. Цей день потрібно розглядати як можливість накреслити плани для подальшої роботи, а її більш ніж достатньо для всіх: від пересічного громадянина, який мусить відстоювати свою гідність щодня, до Президента держави – гаранта прав і свобод громадян, від правоохоронців, що зобов’язані захищати охоронювані законом права та інтереси громадян, до законодавців, які повинні приймати закони в інтересах всього суспільства, а не окремих можновладців.

В сьогоднішній Україні говорити про дотримання прав і свобод пересічного українця, закріплених Конституцією України, рано. Здебільшого вони порушуються. Негаразди фінансово – економічного стану країни посилюються тривалою політичною нестабільністю. Стоїть та бушує Майдан. Але боротися за права і свободи людини необхідно завжди, незважаючи на будь-які негаразди: чи йдеться про незаконно побитого «Беркутом» журналіста або заарештованого студента, малозабезпечену сім’ю, у якої намагаються відібрати останнє, чи українських моряків, які потрапили у піратський полон. Треба займати активну громадянську позицію, бути небайдужим до долі іншої людини і своєї країни.

Права людини повинні мати надійний правовий захист (забезпечуватися законом), а закони повинні виконуватись, щоб людина не була змушена удаватися до акцій протесту в якості останнього засобу проти несправедливості і гноблення.

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.