Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

24.01.2014   20:02Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Громадські активісти перевірять чи можна отримати доступ до генпланів міст Чернігівщини через суд

Мережа громадських організацій перевірить наскільки у суді можна захистити право на доступ до публічної інформації. Експеримент проведуть активісти з Дніпропетровської, Луганської, Львівської, Сумської, Чернігівської областей та Криму, запитуючи доступ до генпланів міст в рамках нового проекту «Через моніторинг та адвокацію - до законних судових рішень у справах щодо доступу до публічної інформації».

Спочатку члени мережі надішлють до міських рад обраних областей інформаційні запити з проханням ознайомитися з головним містобудівним документом. Від частини міст очікується отримати протизаконні відмови в доступі. Такі відповіді будуть оскаржені в судах.

«Оскаржуючи відмови в доступі до генпланів, ми побачимо як діє у судах Закон «Про доступ до публічної інформації». До цього часу органи правосуддя, як правило, підтримували протизаконне втаємничення цих документів. Судді не хотіли розбиратися наскільки правомірним є накладення грифу «Для службового користування» на ті чи інші частини документа. Нове інформаційне законодавство зобов’язує суддів робити це. Ми перевіримо як працюють згадані норми в реальному житті», - пояснює проектний задум Володимир Щербаченко, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив, організації – ініціатора проекту. «На основі зібраних даних ми підготуємо рекомендації з удосконалення роботи органів правосуддя та будемо домагатися їх врахування в роботі судів», - продовжує громадський активіст.

«Наша організація вже не один раз стикалася з проблемою обмеження доступу до публічної інформації. Особливо це стосувалося даних, які є необхідними при оформленні прибудинкової території ОСББ. Складається враження, що службовці місцевих рад навмисне не хочуть надавати інформацію про земельні ділянки навколо будинків ОСББ. Ми вирішили, що треба домагатися доступності цієї публічної інформації і саме тому ми вирішили взяти участь у проекті», - говорить Михайло Васюта, керівник Ресурсного Центру для ОСББ у Львівській області.

«У Криму земельні питання стоять дуже гостро і проблема доступності генеральних планів міст є особливо актуальною. Одним із основних напрямів діяльності нашої організації є захист права на доступ до публічної інформації. Хочемо, аби Крим був теж представлений у проекті і жителі півострова мали можливість отримувати інформацію про земельні ресурси власних громад», - пояснює Олена Луньова, юрист Мережі правових приймалень Криму, організації-члена учасника мережі.

***

Проект «Через моніторинг та адвокацію – до законних судових рішень у справах щодо доступу до публічної інформації» здійснюється Східноукраїнським центром громадських ініціатив та організаціями-партнерами за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) та Міністерства закордонних справ Данії.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.