Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

27.06.2014   12:06Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Стан законності у сфері мобілізаційної підготовки на контролі прокуратури області

У прокуратурі Чернігівської області під головуванням прокурора області Володимира Стеценка відбулась міжвідомча нарада з питань додержання законодавства у сфері мобілізаційної підготовки та мобілізації. У нараді спільно з прокурорами взяли участь заступники голови облдержадміністрації, військового комісару Чернігівського обласного військового комісаріату, начальника Головного управління Міндоходів в області, Чернігівський прокурор з нагляду за додержання законів у військовій сфері, начальники УМВС, Головного управління Пенсійного фонду, Чернігівського прикордонного загону, територіальної Держінспекції з питань праці в області, начальник Чернігівського зонального відділення Військової служби правопорядку у Збройних Силах України.

Як зазначив прокурор області Володимир Стеценко, захист суверенітету і територіальної цілісності України є справою всього українського народу. Ми маємо прикласти максимум зусиль для належного виконання мобілізаційних заходів, а також захисту конституційних прав військовослужбовців та цивільного населення.

Вивчення стану законності на даному напрямі показало, що прорахунки у роботі органів державної влади та військового управління наявні як на стадії мобілізаційної підготовки, так і під час проведення мобілізації.

Зокрема, прокурорськими перевірками у цій сфері встановлено факти неналежного виконання місцевими державними адміністраціями вимог законодавства при укладенні з підприємствами договорів на виконання мобілізаційних завдань, а також при організації функціонування мобілізаційних підрозділів.

Військовими комісаріатами області призвано на військову службу близько 5 тис. громадян, більшість з яких проходять її на території області. Однак, в більшості випадків порушено право громадян на збереження за ними місця роботи та середньомісячного заробітку.

Спеціалізованим прокурором з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері установлені порушення в діяльності посадових осіб військових комісаріатів під час здійснення призову. Зокрема, установлені факти протиправного надання відстрочки від призову на військову службу за мобілізацією, не забезпечення проходження обов’язкового медичного огляду вищевказаними особами.

Установлені численні порушення вимог законодавства при розташуванні підрозділів військових частин в наметових містечках, місцях тимчасової дислокації щодо додержання санітарно-гігієнічних правил розміщення особового складу, харчування, використання продуктів харчування з простроченим терміном зберігання, проведення лікувальних заходів тощо.

Учасники наради озвучили ряд прорахунків в організації взаємодії органів державної влади та військового управління, що негативно впливає на оперативність та ефективність проведення мобілізаційних заходів.

Наприкінці наради, після визначення конкретних організаційних заходів, прокурор області Володимир Стеценко наголосив, що вимагає від кожного максимальної концентрації та належних зусиль при організації та виконанні мобілізаційних заходів, а також здійсненні контролю за додержанням вимог законодавства у цій сфері.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.