Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

30.08.2014   21:48Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Близько 3000 вимушених переселенців прибуло до Чернігівщини

Питання соціального забезпечення громадян України, які переселились із районів проведення антитерористичної операції та тимчасово окупованої території, обговорили на всеукраїнській селекторній нараді, яка пройшла 28 серпня під головуванням заступника Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Василя Стоєцького.

Від Чернігівщині участь у нараді взяли заступник голови облдержадміністрації Костянтин Лубенцов, керівники структурних підрозділів ОДА, представники ДСНС, міграційної служби, обласного центру соціальних служб дітей, сім`ї та молоді, управління Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування.

Як повідомив Василь Стоєцький, на даний час в різних державних установах зареєстровано 137 931 переселенець, з яких третину складають діти та 18 тисяч - інваліди. Близько 19 тисяч осіб вже повернулось додому.

Міністерством економічного розвитку і торгівлі України розроблено проект розпорядження про виділення коштів облдержадміністраціям, які надають допомогу переселенцям. Проектом передбачена сума у розмірі 74,5 мільйона гривень, а до кінця року прогнозується її зростання до 228 мільйонів гривень.

Громадянам, у яких повністю або частково знищено майно, плануються виплати компенсацій у розмірі 150 та 50 тисяч гривень, відповідно.

Питання, які обговорили на нараді, стосувались також і розробки нормативно правової бази для врегулювання статусу тимчасово переміщених громадян, підготовки до опалювального періоду на об’єктах, де проживають переселенці, та початку нового навчального року на територіях ведення АТО.

Що стосується Чернігівщини, то на даний час до структурних підрозділів облдержадміністрації та територіальних органів виконавчої влади звернулись та отримали консультативну допомогу 2941-а особа (1931-а сім’я).

Органами соціального захисту населення надано допомогу 121-й сім’ї з виплат державних соціальних допомог. Пенсійне забезпечення відновлено для 1009-и осіб. До лікувально-профілактичних закладів Чернігівщини звернулося 698 громадян. 78 родин отримали фінансову допомогу з місцевих бюджетів для вирішення соціально-побутових питань на загальну суму 34,9 тисяч гривень.

Управлінням ДСНС в області передано гуманітарну допомогу громадянам, які тимчасово розміщені в смт Куликівка та санаторії «Десна» в с.Ладинка Чернігівського району.

На 46-ти об’єктах державної та комунальної власності, приватного сектору зарезервовано 686 місць для переселенців.

Через місцеві засоби масової інформації проводиться роз’яснювальна робота щодо отримання переміщеними громадянами всіх видів державної підтримки.

Також громадські організації, підприємці та місцеві жителі надають переселенцям житло та матеріальну допомогу.

Після завершення селекторної наради, Костянтин Лубенцов звернувся до присутніх з пропозицією про створення мобільної моніторингової групи, яка займатиметься питаннями обліку тимчасово переміщених осіб та вивченням їх першочергових потреб.

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.