Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

07.10.2014   22:34Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Влада і громадськість об’єднують зусилля для розв’язання проблеми торгівлі людьми

Вкрай важливі питання, вирішення яких потребує об’єднання спільних зусиль органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадськості, розглянули на черговому засіданні Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми при ОДА, яке відбулося 7 жовтня під керівництвом в.о. голови обласної державної адміністрації Сергія Журмана. Це, насамперед, стан роботи щодо протидії торгівлі людьми та соціальний захист дітей і сімей, які опинились у складних життєвих обставинах.

На сьогодні проблема торгівлі людьми, протидія цьому злочину, а також організація надання допомоги потерпілим від торгівлі людьми залишаються актуальними питаннями. Адже предметом торгівлі може бути будь-яка особа незалежно від статі, віку, походження. Низький рівень доходів штовхає громадян на пошуки роботи за кордоном навіть без знання мови і правових знань, без кваліфікації, на нелегальних умовах, що водночас зумовлює їх перехід до груп ризику.

За інформацією правоохоронних органів, протягом поточного року в області виявлено 10 фактів торгівлі людьми. Наразі всі матеріали по цих фактах направлені до суду.

Завдяки координації зусиль усіх суб’єктів – органів влади, громадських організацій, Чернігівщина наразі займає лідируючу позицію зі встановлення статусу постраждалих від торгівлі людьми. На сьогодні в області статус постраждалих від торгівлі людьми мають 9 людей. Тоді як в інших регіонах країни статус встановлено лише 2-3 особам.

Як запевняють соціальні служби, усім постраждалим надано відповідну матеріальну допомогу та спектр необхідних соціальних послуг. Допомога надається через діяльність консультпунктів, «гарячих телефонних ліній» центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, інших зацікавлених організацій тощо.

Значну роль в реалізації державної політики з протидії торгівлі людьми та надання допомоги потерпілим особам відіграють неурядові громадські організації. На сьогоднішньому засіданні ради Чернігівський громадський комітет захисту прав людини представив презентацію проекту «Впровадження механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Чернігівській області».

У нелегкий для країни час, основним напрямком роботи державних структур соціального спрямування залишається сприяння підтримці сімей переселенців зі Сходу України, які опинилися в складних життєвих обставинах з різних причин. Для вирішення цього питання, за інформацією соціальних фахівців, необхідно налагодити систему взаємоінформування між суб’єктами соціальної роботи щодо виявлення сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, де виховуються діти, проведення діагностики з метою виявлення у сім’ях проблемних питань, визначення пріоритетних потреб батьків та дітей.

Не менш важливими на сьогодні є демографічна ситуація та рівень життя населення області. Починаючи з 2007 року в області діє обласна Програма «Реалізація Стратегії демографічного розвитку Чернігівської області на період до 2015 року», яка спрямована на зміцнення та підвищення виховного потенціалу сім’ї як основного осередку відтворення населення.

Для вирішення демографічних проблем, на переконання Міжвідомчої ради, необхідно продовжувати реалізацію відповідних соціально-економічних програм розвитку регіону та проводити серед населення активну пропаганду переваг здорового способу життя, підвищення значущості ідеалів материнства і батьківства, цінностей сімейного життя.

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.