Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

23.12.2014   22:21Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Дотримання прав людини в умовах бойових конфліктів вивчали учасники семінару в Чернігові

Традиційно з основоположних занять з прав людини розпочався семінар «Підготовка та реалізація громадських ініціатив на підтримку сходу України та Криму», організований та проведений Освітнім домом прав людини – Чернігів за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED). Захід відбувся в рамках реалізації Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

Але розгляд стандартів прав людини та основних механізмів їх захисту цього разу прийняли іншого забарвлення, адже проект спрямований на ініціативи, спрямовані на підтримку Сходу України та Криму. А як відомо всім, саме ці території наразі знаходяться у зоні ризику: Крим окуповано, а на території Сходу ведуться бойові дії.

Тому більшість основоположних тематик дотримання прав людини, моніторингу, активних дій на їх захист накладалися відразу ж на живі приклади сучасності. Відтак ініціативи, розроблені учасниками семінару теж повставали із прикладів з їхнього життя, з того, що маємо сьогодні в Україні.

«Найбільше вражають учасники семінару. Війна сильно змінила людей. Близько 70 %наших учасників – люди, які або досі проживають на території Донбасу, або єпереселенцями звідти. Люди надзвичайно мотивовані… Щодня вони працюють над розробкою власних ініціатив задля вирішення соціальних та правових проблем на окупованих територіях та в Криму», - говорить керівник проекту Володимир Щербаченко.

Оскільки питання, які піднімалися на заході мають не лише національні механізми вирішення та не існують ізольовано від міжнародної спільноти – частина лекційного матеріалу була також присвячена ефективності втручання міжнародних інституцій задля забезпечення захисту прав людини та те, як звичайний громадянин може скористатися з цієї системи грамотно.

«На мою думку, всі обговорювані теми були актуальні. Вдало підібрані експерти: були правозахисники, громадські лідери, журналісти. Антон Кориневич - науковець, юрист-міжнародник, яскраво розповів про застосування норм міжнародного гуманітарного права. Після лекцій Сергія Бурова та правозахисника Михайла Тарахкала виникла ідея стати волонтером Української Гельсінської спілки. Виступи Світлани Тарабанової, Яни Салихової оптимістичні і мотивуючі, вони реально підтверджують тезу Кобзаря "Борітеся - поборете..". Дуже хочу далі брати участь у проекті і обов’язково подаватиму проекти на конкурс. Є кілька ідей щодо подальшої участі у проекті, це стосується Криму, зокрема законодавчих ініціатив щодо усунення законодавчих причин дискримінації громадян України, зареєстрованих у Криму, та щодо адаптації кримчан у місті Києві. Загалом, вражена побачити скільки патріотів, Особливо, колег, які приїхали зі Сходу України, вони для мене герої, розумію, як їм важко, і як вони щодня борються, підтримують нашу армію і цей семінар був для них ковтком свіжого повітря. Тендітна дівчина із Сереродонецька, кандидат наук, замість того, щоб викладати у вузі, щодня возить допомогу на блокпости, наприклад. І це вражає», - ділиться враженнями одна із учасниць семінару Анна Димер.

Основною метою проведення семінару було все ж таки навчити учасників не лише проявляти власну ініціативу з вирішення конкретної проблеми, а й навчитися чітко формулювати її та планувати конкретні кроки її вирішення із застосування різних засобів та методів.

Саме тому всі учасники між собою розподілилися на 7 ініціативних груп, кожна з яких мала чітко сформульовану проблему, яка має місце або у зоні конфлікту, або в Криму, або є актуальною для внутрішніх переселенців на безпечній території України.

Кожна з тематик є оригінальною і піднімає досить різноплановий спектр проблем. Починаючи від проблем інформування про системи життєво необхідних засобів, як наприклад ресурсів питної води у зоні конфлікту, закінчуючи проблемами соціалізації внутрішніх переселенців на територіях тимчасового проживання. Також одна із груп вирішила розробити проект по роботі із солдатами АТО, котрі повертаються з зони бойових дій і часто потребують не лише лікування фізичних травм, а й підтримки психологічної, допомоги на шляху до нормального життя.

Одна з учасниць семінару Ольга Руденко дуже емоційно розповідає про свою участь у семінарі та плани на майбутню діяльність:

«Ключове слово семінару – «ініціатива». Я вперше побачила,що я із своїм незнанням чогось не буду перешкодою для того, щоб зміни саме через мене прийшли до мого міста і до моєї цільової групи. Всім достатньо моєї ініціативи та бажання йти крок за кроком, через малі досягнення до реальних змін. Як у пісні Віктора Цоя тренери від нас чекали та чекають «перемен, мы ждем перемен». Головний меседж дружньої команди тренерів при навчанні, обміну досвідом у написанні проектів щодо проблем був – ми повинні перетворити «мінус» на «плюс» у своєму місті, серед людей, оточуючих нас та реально потребуючих практичної допомоги.

Я справді хочу брати участь у подальшому розвитку наших командних зусиль до рівня створення мережі та реальна її взаємодія.

Я очікую, що на території мого м. Дзержинська все ж таки будуть реалізовані 2 ініціативи, які презентувалися на семінарі – питання з надання якісної послуги з водопостачання, та надання допомоги з реабілітації сімей військовослужбовців».

На разі проекти лише на етапі їхнього планування та розробки поетапних дій для їх втілення. По завершенню тренінгу учасники таки матимуть можливість оформити міні-проекти та подати свої заявки організаторам, в результаті чого, після експертної оцінки, зможуть отримати допомогу на реалізацію своїх ідей. Важливим елементом підтримки є саме експертний супровід, адже планується, що кожній команді буде призначено куратора із числа експертів Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини», який буде допомагати команді у втіленні їхнього задуму.

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.