Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

25.05.2015   23:31Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Забезпечення реалізації прав дітей на Чернігівщині

За тиждень у світі відзначатимуть Міжнародний день захисту прав дітей. Цей особливий день нагадує суспільству про необхідність дотримання прав дитини, як однієї з головних засад формування гармонійної особистості. Свято радості та надії для майже 14 тисяч соціально незахищених дітей буде організовано і на Чернігівщині. Про це повідомила начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Людмила Зеленько 25 травня під час чергового брифінгу для ЗМІ.

На сьогодні, за її словами, в області нараховується 2235 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Із них — понад 87% охоплено сімейними формами виховання — опіка, піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. Протягом дев’яти останніх років в регіоні дуже активно розвивалась мережа дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) та прийомних сімей (ПС). За цей час, кількість дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в цих альтернативних формах сімейного виховання майже у два рази перебільшила кількість таких дітей в інтернатних закладах.

Останнім часом, незважаючи на складну ситуацію в країні, кількість охочих взяти дитину-сироту до сім’ї в області значно зросла.

— Упродовж двох останніх років жодної дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, не було влаштовано до загальноосвітніх інтернатних установ системи освіти, — підкреслила начальник служби у справах дітей облдержадміністрації.

За результатами минулого року на квартирний облік поставлено 121 дитину-сироту, дитину позбавлену батьківського піклування та захищено житлових та майнових прав 731 дитини. Ще 16 дітей-сиріт, завдяки дії обласній програмі по забезпеченню житлом осіб з числа сиріт, отримали власне житло.

Загалом у 2014 році службою у справах дітей було забезпечено соціально-правовий захист понад 6 тисяч дітей регіону.

За інформацією заступника директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Інни Снегерьової, в області здійснюється виплата усіх видів державної соціальної допомоги сім’ям з дітьми. На це в державному бюджеті цьогоріч передбачено більше 942 мільйонів гривень.

Понад 6 тисяч багатодітних сімей, в яких виховується майже 18 тисяч дітей, користуються пільгами. Це, зокрема, 50% знижка на житлово-комунальні послуги, послуги зв’язку, знижка на придбання твердого палива та скрапленого газу тощо.

Окрім цього, проводиться робота щодо захисту прав та законних інтересів соціально-незахищених категорій дітей, переміщених на територію області із зони АТО. На даний час у регіоні проживає 2 тисячі дітей зі сходу країни. Усі вони обов’язково будуть оздоровлені влітку.

Як зазначила директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Кот, для надання дітям, які опинились у складних життєвих обставинах, зазнали насильства або залишились поза сімейним оточенням психологічної, педагогічної та юридичної допомоги, в області діє мережа центрів соціально-психологічної реабілітації дітей. На сьогодні налічується три таких заклади (м.Чернігів, м.Ніжин та с.Хмільниця). Крім цього, тут проводять ще навчання для кандидатів в усиновлювачі, у прийомні батьки та батьки-вихователі.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.