Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

09.08.2021   18:45Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

На Чернігівщині ведеться робота із розширення мережі служб для осіб, які постраждали від домашнього насильства

Голова Чернігівської облдержадміністрації В’ячеслав Чаус взяв участь у нараді щодо розвитку мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, що постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, яку провів сьогодні, 9 серпня, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Домашнє насильство, як наголосив Глава уряду, — серйозна проблема українського суспільства. За аналітикою ООН, в усьому світі, в тому числі й в Україні, на ситуацію не на краще вплинув COVID-19. Тому протидія домашньому насильству — одна з цілей і напрямів сталого розвитку нашої держави, визначена Указом Президента.

— Дуже важливо залучити до процесу органи місцевого самоврядування і громади. Ця проблематика має перейти на рівень громад, щоб дійсно отримати бажаний результат. І головне — сконсолідувати зусилля, — підкреслив Денис Шмигаль.

На тому, що минулого року значно зросла кількість проявів насильства у родинах, наголосила й перша леді Олена Зеленська, яка також долучилася до наради. Вона акцентувала, що домашнє насильство — це не сімейна справа, що має вирішуватися за зачиненими дверима. На місцях варто відповідальніше поставитися до створення мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих. Так, за словами Олени Зеленської, із майже півтори тисячі територіальних громад в Україні трохи більше 200 подали заявки на отримання відповідної субвенції.

Варто зазначити, що до Міністерства соціальної політики України цьогоріч подали документи для отримання субвенції з державного бюджету на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, шість територіальних громад Чернігівської області. Три з них — Варвинська, Ніжинська та Корюківська — цю субвенцію отримали.

Ініціатива полягає у тому, щоб на місцях були створені притулки, де б постраждалі від будь-якого прояву насильства особи могли отримати низку послуг — від консультації до тимчасового перебування. Ці послуги мають бути спрямовані на те, щоб людина повернулася до повноцінного життя, а не лише «пересиділа» скрутну хвилину.

Загалом на Чернігівщині створено 25 спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, у тому числі один притулок (Корюківська ТГ) та 5 спеціалізованих служб первинного соціально-психологічного консультування (Варвинська, Ніжинська, Носівська, Линовицька, Любецька територіальні громади). Працюють 19 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги: у І півріччі цього року здійснено більш ніж пів тисячі виїздів до населених пунктів з метою профілактики та надано понад 300 консультацій телефоном.

Також діє Чернігівський обласний центр соціально-психологічної допомоги, основним завданням якого є надання невідкладної комплексної допомоги (психологічних, соціально-побутових, соціально-педагогічних, соціально-медичних, соціально-економічних, інформаційних і юридичних послуг тощо) особам, які опинилися у складних життєвих обставинах, у тому числі членам сімей, в яких було вчинено насильство чи існує реальна загроза його вчинення, та потерпілим від торгівлі людьми. За пів року 2021-го послугами закладу скористались 18 осіб (8 жінок та 10 дітей), які постраждали від домашнього насильства.

Робота із розширення мережі служб для осіб, які постраждали від домашнього насильства, в області триває.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.