Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

30.09.2021   19:08Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Усі компетентні органи Чернігівщини співпрацюють для боротьби з торгівлею людьми

Засідання Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству й протидії торгівлі людьми при облдержадміністрації відбулося сьогодні, 30 вересня, за участі представників Посольства США.

Заступниця голови Чернігівської ОДА Жанна Шерстюк, яка й очолює цю раду, на початку засідання нагадала присутнім про важливість вакцинації проти COVID-19.

— Виважено та відповідально поставтеся до ситуації, — звернулася Жанна Шерстюк до учасників заходу. — Думаю, що кількість захворілих в області говорить сама за себе про важливість проведення імунопрофілактики населення: за останню добу коронавірус виявлено у 437 жителів області. За статистичними даними, лише 1-2 відсотки госпіталізованих з цим діагнозом вакциновані. Вихід лише один — щеплення для вироблення колективного імунітету.

Повертаючись до порядку засідання, заступниця голови ОДА зазначила, що торгівля людьми — це пряме порушення прав людини, що має глибокі економічні та соціальні корені. Пристосовуючись до нових умов життя, цей злочин набуває нових форм та методів. Тому серед основних завдань залишається формування у суспільстві розуміння того, що людська гідність та права людини є найвищою цінністю.

За даними ООН, майже кожна країна світу постраждала від торгівлі людьми і виступила як країна походження, транзиту або призначення для постраждалих осіб. Ці особи з принаймні 127 країн експлуатувалися у 137 державах світу. В Європі понад 140 тисяч жертв потрапляють у ситуації насильства та сексуальної експлуатації.

Не виняток у цій ситуації й Україна. Так, минулого року Мінсоцполітики встановило статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 136 громадянам. За перше півріччя 2021 року додалося ще 28 осіб з відповідним статусом.

За інформацією Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА, на Чернігівщині у 2013–2021 роках за встановленням статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, звернулися 59 осіб. З них 55 такий статус отримали (30 чоловіків та 25 жінок). За видами експлуатації — це трудове та сексуальне рабство, втягнення у незаконну діяльність з виготовлення та розповсюдження наркотичних речовин. Громадяни, визнані постраждалими від торгівлі людьми, отримали кваліфіковану допомогу та одноразову матеріальну, що наразі становить три прожиткових мінімуми.

Які напрацювання маємо

Насамперед — тісна співпраця усіх суб’єктів у сфері протидії торгівлі людьми задля виявлення постраждалих осіб та недопущення відповідних злочинів.

У січні цього року прийнято Комплексну обласну програму підтримки сім’ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2025 року, що включає розділ «Протидія торгівлі людьми». Передбачено фінансування відповідних заходів на 2021-2025 роки в сумі 397 тисяч гривень.

Ще один момент — проведення інформаційно-просвітницьких заходів. Зокрема, у квітні минулого року ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» та Департамент сім’ї, молоді та спорту ОДА розробили «Карту допомоги постраждалим від торгівлі людьми. Чернігівська область». Цей ресурс (наразі оновлюється) має слугувати жителям регіону, які постраждали від торгівлі людьми, для отримання потрібної інформації за захисту своїх прав.

Здійснюються виїзди в територіальні громади, в тому числі спільно з ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини».

Враховуючи нові виклики торгівлі людьми, що виникли внаслідок збройного конфлікту на Сході України, посилена увага приділяється ідентифікації осіб, здійсненню соціальної підтримки та реабілітації.

Своїми враженнями від зустрічі поділилася американський дипломат Олена Кравців. Вона подякувала учасникам засідання, які працюють у сфері протидії торгівлі людьми, за тісну комунікацію, завдяки чому про цю проблему знають не лише посадовці, а й пересічні громадяни. Олена Кравців зазначила, що в США питанню протидії торгівлі людьми приділяють дуже багато уваги. Були певні побоювання, що у зв’язку з децентралізаційними процесами в Україні ця тема буде не на часі. Але, на переконання дипломата, динаміку в роботі область не втратила.

Зі свого боку Жанна Шерстюк підкреслила, що інформаційна робота серед населення посилюватиметься, а комунікація з громадами у цій сфері поглиблюватиметься.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.