Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

30.07.2023   23:11Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

На Чернігівщині 57 людей мають статус осіб, що постраждали від торгівлі людьми

На Чернігівщині 57 людей мають статус осіб, що постраждали від торгівлі людьми. У 2023 році такий статус отримала одна людина. Про це 28 липня під час брифінгу розповів заступник директора Департаменту сім’ї, молоді та спорту В’ячеслав Голуб. Найбільше людей, 55, постраждали за межами України.

З числа осіб, які отримали такий статус, 12 людей обманним шляхом втягнули в незаконну діяльність на території Росії.

"Важливий елемент нашої роботи — це виявлення осіб, які є жертвами торгівлі людьми. Вони не всі знають, що вони жертви. За роз'ясненнями можна звертатися до Департаменту сім'ї молоді та спорту, до Чернігівського обласного центру соціальних служб, Чернігівського громадського комітете захисту прав людини. Також є гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми", — сказав В’ячеслав Голуб. 

Статус осіб, що постраждали від торгівлі людьми, дає можливість:

- отримати безкоштовну медичну, психологічну, соціальну, правову та іншу допомогу;

- отримати одноразову матеріальну допомогу;

- отримати допомогу з працевлаштування, а також отримати професійну підготовку;

- у разі відсутності місця проживання — отримати тимчасове розміщення в спеціалізованому закладі допомоги.

Найчастіше такий статус отримують люди, які зазнали трудової та сексуальної експлуатації, каже В’ячеслав Голуб. Зазвичай це безробітні та ті, які їдуть за кордон.

"Випадки трудової експлуатації зафіксовані Секретаріатом Омбудсмана України у місцях несвободи. Зокрема, у в'язницях, психоневрологічних будинках інтернатах. Під виглядом працетерапії підопічних змушували цілий день працювати на полях. В'язнів залучали до праці без належного оформлення трудових договорів та оплати їх праці. Керівників таких закладів та установ притягнено до юридичної відповідальності. Виявлених подібних випадків на Чернігівщині немає", — сказала представниця Уповноваженого ВРУ з прав людини у Чернігівській області Лариса Шумна.

Як розповів старший оперуповноважений відділу міграційної поліції ГУНП в Чернігівській області Олександр Салоїд, найпоширеніша схема — набір людей за фейковими оголошення з привабливими умовами праці. Коли людина виїжджає за кордон, у неї забирають документи. На такі оголошення в поліції радять не реагувати.

"У 2022 році, коли вже почалося повномасштабне вторгнення, був у нас матеріал, щодо втягнення людей в злочинну діяльність. На територію Турецької Республіки переправляли чоловіків, які також мали уразливий стан. Переправляли за кордон для того, щоб вони вже на території іншої країни здійснювали протиправну діяльність. Діяльність полягала в переправленні нелегальних мігрантів з Туреччини до Італії", — розповів Олександр Салоїд.

Загалом у 2023 році до суду скеровано сім обвинувальних актів, пов'язаних з торгівлею людьми на Чернігівщині. У 2022 році такі акти до суду не направлялися. Порушникам загрожує позбавлення волі на строк від трьох до 15 років з конфіскацією майна.

Останні новини

Чернігівські правозахисники та волонтери посилили навики з лідерства та комунікацій 19:28

Продовжуємо працювати над підсиленням власного організаційного потенціалу в актуальних умовах та для ефективної роботи з вразливими групами. Цього разу працівники та волонтери Чернігівського громадського комітету захисту прав людини пройшли навчання на тему «Лідерство та ефективні комунікації в роботі громадського активіста».

Робоча зустріч з представником системи безоплатної правничої допомоги на Чернігівщині 19:19

Представниці Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова та Ірина Бірюк провели робочу зустріч з представницею Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги Іриною Протченко.

Робоча зустріч з представником Омбудсмана на Чернігівщині 19:07

Провели робочу зустріч з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою.

Інформаційні заходи з протидії гендерно-зумовленому насильству в Козелецькій та Кіптівській громадах 19:00

З моніторинговим візитом спільно з представницями ГУ Національної соціальної сервісної служби у Чернігівській області відвідали Козелецьку та Кіптівську територіальні громади, де обговорили реалізацію політики у сфері протидії гендерно-зумовленому насильству в громадах.