Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

09.01.2024   19:04Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Протидія домашньому насильству: у Чернігові відбулася міжвідомча координаційна нарада

Правоохоронці, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, соціальних служб, громадських організацій провели робочу зустріч з питань профілактики та протидії домашньому насильству на Чернігівщині.

Учасники наради, що відбулася в обласній прокуратурі, обговорили механізм взаємодії всіх служб у даному процесі.

«Упродовж 2023 року до поліції Чернігівщини надійшло понад 11 тисяч заяв та повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з домашнім насильством. За рік поліцейські склали на домашніх кривдників 8833 адміністративні матеріали та притягнули до відповідальності 4868 осіб за вчинення домашнього насильства. Під час реагування на факти домашнього насильства з метою його негайного припинення, поліцейські застосували стосовно кривдників 6393 термінові заборонні приписи», – поінформував начальник управління превентивної діяльності обласної поліції Андрій Зеляк.

Регіональним координатором у сфері запобігання та протидії домашньому насильству є Департамент сім’ї, молоді та спорту ОДА. На сьогодні у 53 громадах з-поміж усіх 57-ми в області визначено місцевого координатора. Діють і відповідні програми/плани заходів, втім лише у 35 ТГ.

Зазначимо, що на Чернігівщині функціонують 43 спеціалізовані служби підтримки постраждалих осіб. Зокрема:

2 денних центри соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, з «кризовою кімнатою»;

4 спеціалізовані служби первинного соціально-психологічного консультування (Варвинська, Ніжинська, Носівська, Любецька ТГ);

37 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги (з них – 4 мобільні бригади, діяльність яких забезпечується громадськими організаціями коштом міжнародних благодійних фондів).

За 11 місяців 2023 року мобільні бригади здійснили 2612 виїздів. Загалом послуги спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, отримали майже 12 тисяч осіб, з яких понад дві тисячі – діти.

За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим у 2023 році створено дві спеціалізовані служби первинного соціально-психологічного консультування громадян, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, – у Борзнянській та Сосницькій громадах.

Водночас у 19 ТГ не створено жодної спеціалізованої служби підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

«Важливий аспект реалізації заходів щодо запобігання та протидії домашньому насильству – це робота з усіма членами родини саме на рівні громади, де краще обізнані з тою чи іншою ситуацією. В тому числі робота й з кривдником, що є суттєвою умовою подолання негативної сімейної ситуації, а також ресурсом для виходу з небажаних обставин. Наразі у громадах триває процес розроблення та прийняття таких програм. За 9 місяців 2023 року рішенням суду направлено 10 осіб для проходження програм для кривдників, з них – 7 чоловіків та 3 жінки. Пройшли програму 4 особи», – розповів директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Андрій Шемець.

Всі служби, що протидіють домашньому насильству, закликають не замовчувати такі випадки. Якщо особа потерпає від домашнього насильства, стала його свідком чи помітила зміни в поведінці знайомої людини – необхідно повідомити про це поліцію за телефоном «102». Можна звернутися і на урядову «гарячу лінію» 1547, фахівці якої надають консультацію та підтримку постраждалим.

Останні новини

Чернігівські правозахисники та волонтери посилили навики з лідерства та комунікацій 19:28

Продовжуємо працювати над підсиленням власного організаційного потенціалу в актуальних умовах та для ефективної роботи з вразливими групами. Цього разу працівники та волонтери Чернігівського громадського комітету захисту прав людини пройшли навчання на тему «Лідерство та ефективні комунікації в роботі громадського активіста».

Робоча зустріч з представником системи безоплатної правничої допомоги на Чернігівщині 19:19

Представниці Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова та Ірина Бірюк провели робочу зустріч з представницею Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги Іриною Протченко.

Робоча зустріч з представником Омбудсмана на Чернігівщині 19:07

Провели робочу зустріч з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою.

Інформаційні заходи з протидії гендерно-зумовленому насильству в Козелецькій та Кіптівській громадах 19:00

З моніторинговим візитом спільно з представницями ГУ Національної соціальної сервісної служби у Чернігівській області відвідали Козелецьку та Кіптівську територіальні громади, де обговорили реалізацію політики у сфері протидії гендерно-зумовленому насильству в громадах.