Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

30.06.2006   07:22Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

На захист прав дітей

Розглянуто питання про стан виконання в області Указу Президента України від 11 липня 2005 року N1086/2005 "Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей".

 

Як зазначалося, станом на 01.01.2006 року в області мешкає 199,373 тис. неповнолітніх (віком від 0 до 17 років включно). Кількість дітей, що потребують особливої уваги з боку держави, за даними служб у справах неповнолітніх, на початок поточного року в області налічувалося 2509 осіб (616 - дітей-сиріт та 1893 - дітей, позбавлених батьківського піклування), з числа яких 1053 - виховуються у державних інтернатних установах системи освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, інші проживають у сім'ях опікунів, піклувальників.

 

На виконання Указу Президента України від 11 липня 2005 року N1086 "Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей" та доручення Президента України від 19 грудня 2005 року N1-1/1428 в області проводиться певна робота щодо розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Так, розроблено план створення дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей в області на 2006 рік, яким до кінця року передбачено створити 5 дитячих будинків сімейного типу та 34 прийомні сім'ї, де будуть утримуватися 94 дитини.

 

Відповідно до чинного законодавства утримання вихованців у прийомних сім'ях та дитячих будинках сімейного типу здійснюється за рахунок коштів державного бюджету. На даний час в області функціонує 2 прийомні сім'ї (Козелецький, Куликівський райони) та дитячий будинок сімейного типу (м.Чернігів), в яких утримується 9 вихованців. Прийомна сім'я у Козелецькому районі створена 06.06.2006 року.

 

9 червня п.р. розпорядженням голови облдержадміністрації затверджено обласну програму подолання дитячої безпритульності і бездоглядності на 2006-2010 роки. Подібні програми протягом місяця буде розроблено у кожному районі та місті.

 

Вжиті спільні заходи дозволили стабілізувати криміногенну ситуацію серед неповнолітніх в області. За підсумками січня-травня поточного року підлітками в області було скоєно 162 злочини, що на 25,7 % менше у порівнянні з аналогічним періодом 2005 року.

 

Відмічається також зменшення на 13,9 % (з 166 до 143) кількості неповнолітніх, що брали участь у скоєнні суспільно-небезпечних дій.

 

З метою підвищення ефективності діяльності місцевих органів виконавчої влади з питань реалізації державної політики щодо соціально-правового захисту дітей, які опинились у складних життєвих умовах, сиріт, позбавлених батьківського піклування, безпритульних, бездоглядних, посилення відповідальності за додержанням законодавства в цій сфері, удосконалення роботи органів опіки та піклування керівництво обласної державної адміністрації поставило перед всіма, без винятку, структурними підрозділами облдержадміністрації, райдержадміністраціями, міськвиконкомами як одне з основних завдань - створити на рівні регіону реальні можливості для забезпечення законності, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян, реалізації державної політики в галузі сім'ї, материнства та дитинства. Одним з важливих кроків у цьому напрямку, як зазначив голова облдержадміністрації Микола Лаврик, є пошук умов для створення та забезпечення діяльності соціальних гуртожитків для дітей, які випускаються з інтернатних установ для подальшого працевлаштування.

 

По завершенню засідання Колегії відбулася прес-конференція голови облдержадміністрації.

 

Прес-служба Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.