Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

06.11.2006   12:45Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чернігівська Феміда: Чи дійсно сліпа?

 

Фінал:

 

Заступник Голови ВСУ розпорядився скасувати постанову судді Деснянського суду м. Чернігова від 21 жовтня 2005 р. та постанову в. о. голови апеляційного суду Чернігівської обл. від 16 листопада 2005 р. щодо Кирилюка Василя Денисовича, а провадження у справі закрити.

 

“Висновки суду про вчинення Кирилюком В.Д. корупційного діяння не ґрунтуються на законі. Суддя під час розгляду справи дав тлумачення норми передбаченої п “а” ч.2 ст. 1 ЗУ “Про боротьбу з корупцією” у спосіб, який суперечить змісту цієї норми, та допустив помилки у її правозастосуванні”.

 

“Крім того, в апеляційному суді скаргу Кирилюка В. Д. також розглянуто з порушенням законодавства...”. В постанові не названо прізвища судів, які виносили вироки, тож уточняю їх у пана Кирилюка: в Деснянському суді вирок виніс суддя Морашко І.А., в апеляційному - суддя Ющенко Н.В.

 

 Хто винен?

 

Як тлумачити судові рішення перших інстанцій? Недостатньо кваліфікації у суддів? Погано вчилися в школі? Чи суд “іменем України” брав таки участь у політичній розправі?

 

Хто відповість за більш ніж річне безпідставне переслідування людини чи не всіма без винятку районними і обласними держструктурами: міліцією, прокуратурою, СБУ, судом в кінці кінців. Скільки це коштувало пану Кирилюку, мабуть нікого не цікавить. А скільки це коштувало державі?

 

Оскільки зацікавлених відповідати на ці питання нема, Василь Денисович має намір в судовому порядку виявити організаторів і виконавців цього дебошу. І відшкодувати моральні та матеріальні збитки. Адже відомо, що спекулюючи рішеннями Деснянського суду, голова Коропської РДА Анатолій Усенко видав розпорядження про звільнення пана Кирилюка з державної служби.

 

 Нові послідовники і ті ж самі замовники?

 

Цікавий випадок маємо в  Коропі: після відомого інциденту з нападом на священника УПЦ КП в Коропському суді опинилося дві справи. По одній за вимогою спростувати “недостовірну інформацію” відповідає кореспондент “ВВ” Олексій Дашевський, а по іншій – за “висловлювання грубою лайкою”, під час цього, так би мовити, «нескоєного нападу» – пономар УПЦ (патріарх якої проживає в Москві).

 

Тепер найцікавіше: одну із справ  закривають, оскільки на сьогодні минув термін її розгляду (два місяці з моменту скоєння правопорушення). Яка з них яка - здогадались? Отож.

 

Один з відповідачів до цих пір їздить по судах, а інший, мабуть, пішов із впевненістю, що він задля “ствердження православ'я” може безкарно покривати добірним матом і погрожувати смертю будь-кому. Ось така мораль, віра і справедливість. Хоча в суді мене запевнили, що пономар і без обвинувального вироку визнав свою провину, вибачився і, можливо, покаявся.

 

Знаючи зростаючу, на тлі тотального безробіття, популярність  найдревнішої професії, не можу навіть припустити, що чарівна богиня правосуддя, найнявши собі за державний кошт досвідчених сутенерів, вирішила заробляти на життя собою. Бо тут вже  не до терезів буде!

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

PS. За довідкою, отриманою в Коропському РВ УМВС, адмінпротокол на пономаря св. Успенської церкви направлено в суд 26.09.2006. Напад стався 07.08.2006 року. Містечко у нас маленьке, і багатьом було відомо, що суддя в цей час серйозно хворів і фізично не мав змоги за півтора тижні, які міліція залишила суду, розглянути цю справу.

 

 

Олександр ПРИХОДЬКО

Високий Вал

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.