Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

01.05.2009   21:39Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Плата за землю. Податкова роз’яснює

Хто і як повинен сплачувати за землю?

Досить слушне запитання. Майже  29 тисяч громадян-землевласників обліковуються у місті. З них сплачують податок 15 тисяч,  майже половина належать до пільгових категорій населення і відповідно звільнені від цього виду оподаткування. Згідно з чинним законодавством від сплати земельного податку звільняються пенсіонери, інваліди I і II груп, громадяни, які виховують трьох і більше дітей; громадяни, члени сімей яких проходять строкову військову службу; особи, які користуються пільгами відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни та гарантії іх соціального захисту”; громадяни, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Користуються пільгами і підприємства. Так, за 2008 рік  154 суб’єкти господарювання використали пільги на суму понад 4 млн.грн. Насамперед, від земельного податку звільняються заклади, установи та організації, які повністю утримуються за рахунок бюджету, крім Збройних сил України та Державної прикордонної служби України. Втрати доходів внаслідок податкових пільг  по платі за землю є обтяжливими для бюджету, оскільки їх надання серйозно звужує податкову базу.

У якому розмірі справляється плата за землю?

Розмір податку залежить від площі земельної ділянки, а також від того, де вона розташована і її використання. Ставка не залежить від результатів господарської діяльності на земельній ділянці. Відповідно до Закону України „Про плату за землю” з земель, грошову оцінку яких встановлено, справляється  податок у розмірі 1% від їх грошової оцінки. Для сільськогосподарських угідь ставка податку з 1 га встановлюється у розмірі 0,1 % грошової оцінки, для земель, відведених під багаторічні рослини – 0,03%. Також для ділянок, на яких розташовано житло, індивідуальні гаражі, дачі, господарські будівлі та спорудження, існують податкові послаблення, власники сплачують 3% податку на землю. Це означає, що якщо за дачну ділянку площею 0,6 га нараховано 100 грн. земельного податку, власник повинен сплатити – 3 грн.

Чи сплачують земельний податок підприємства, які зареєстровані в інших містах, а в Чернігові використовують земельні ділянки?

Так, сплачують. Проте їх невелика кількість (близько 10 % від загальної кількості землекористувачів). Ми намагаємося контролювати суб’єктів господарювання, що перебувають на податковому обліку в інших податкових інспекціях, проте мають земельні ділянки на території Чернігова.

Протягом 2008 року залучено 29 суб’єктів господарювання до сплати земельного податку на суму 280 тис. грн., 81 орендаря земельних ділянок на суму 533 тис. грн.

Згідно з чинним законодавством несплата земельного податку чи орендної плати громадянами протягом року, іншими платниками – протягом півроку є підставою для припинення права користування земельними ділянками. Трапляються такі випадки в місті?

У Чернігові є чимало підприємств, що заборгували по сплаті земельного податку. Ми їх знаємо і проводимо відповідну роботу.

Землекористувачі несуть відповідальність  за несвоєчасну сплату задекларованих сум податкового зобов’язання, визначеного у податковій декларації, а також  за неподання або несвоєчасне подання податкового розрахунку земельного податку та податкової декларації орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Працівники інспекції  постійно проводять роз’яснювальну роботу серед платників плати за землю шляхом проведення робочих зустрічей, семінарів, розміщення матеріалів роз’яснювального характеру в місцевих ЗМІ та надання особистих консультацій на звернення громадян. У цьому питанні їм допомагають юні волонтери зі студентської молоді. Серед населення міста вони ведуть агітацію за чесну сплату податків, розповсюджують листівки, плакати, розносять повідомлення щодо сплати земельного податку громадянами.

Отже, по всіх питаннях, що стосуються платежів за землекористування, платники податків можуть отримати відповіді, скориставшись допомогою фахівців відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м. Чернігові за телефоном 652-825, а також інспекторів відділу адміністрування платежів за землекористування, місцевих податків і зборів за телефонами 652-830,652-829,652-832.

До речі, у попередні роки за зверненням ДПІ міськрада припинила право оренди за несплату орендної плати за землю  4 чернігівцям.

Чи очікують податківці змін щодо плати за землю від прийняття Податкового кодексу?

Звичайно. У проекті Податкового кодексу України, зокрема, пропонується переглянути розмір усереднених ставок плати за землю, але при цьому залишити диференціацію залежно від кількості жителів населених пунктів.

Планується застосовувати особливий порядок сплати земельного податку за землі природоохоронного, рекреаційного, культурно-історичного, оздоровчого призначення, які передані у власність або надані у постійне користування суб’єктам господарювання; звільнити від сплати земельного податку дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України незалежно від їх підпорядкованості.

До речі, платник земельного податку має право виконати обов’язок по сплаті податку достроково, але не пізніше законодавчо встановлених термінів.

 

Додатково: загальна площа земель у м. Чернігові становить понад 7850 га.

 

Розмовляла Ірина Берегова    

 

Чернігівський монітор

28.04.2009 

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.