Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

17.02.2009   15:53Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Соціальний захист бездомних громадян

Перед присутніми виступила заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації – начальник управління соціального захисту населення Інна Снегерьова. За її словами, метою вищезазначеної Концепції є створення, насамперед, системи реінтеграції бездомних громадян та забезпечення скорочення темпів поширення бездомності в області на найближчі роки.

Саме з цією метою обласною державною адміністрацією у грудні 2008 року розроблений план заходів щодо реалізації Концепції соціального захисту бездомних громадян до 2012 року. Щокварталу за «круглим столом» збиралися представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських, благодійних і релігійних організацій, аби спільними зусиллями вирішувати проблемні питання соціального захисту бездомних громадян.

Для виявлення бездомних громадян та надання їм соціальних послуг в області були утворені служби соціального патрулювання, яке здійснювалося працівниками рай(міськ)управлінь праці та соціального захисту населення. На сьогодні таких патрулів створено 134, проведено 208 рейдів.

На базі 26 територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян для бездомних організовано 31 пункт прийому від населення гуманітарної допомоги (теплих речей, взуття тощо); утворено 30 банків одягу, взуття, білизни зимового асортименту та 30 пунктів роздачі гарячої їжі, теплого одягу, взуття; організовано 146 пунктів обігріву.

За потреби для бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, у стаціонарних установах будуть розгорнуті додаткові ліжко-місця.

Окрім того, для вирішення проблемних питань створені спостережні комісії, в роботі яких активну участь беруть фахівці органів праці та соціального захисту населення області.

Продовжуючи тему бездомних громадян, Інна Володимирівна зосередила увагу присутніх і на питанні соціального захисту осіб, звільнених з місць позбавлення волі (впродовж 2008 року з установ виконання покарань Чернігівської області звільнено 649 засуджених): 109 особам була надана допомога в отриманні паспортів нового зразку на заміну втрачених або які отримані вперше та ідентифікаційних кодів. При звільненні дана категорія населення отримала матеріальну допомогу на суму 2,7 тис. грн. (не враховуючи нарахованої заробітної плати).

Не залишилася поза увагою і проблема дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Так, на даний час зареєстровано 2647 дітей, які проживають у 1431 неблагополучній сім’ї, 44 дитини, які систематично самовільно залишають місце постійного проживання, 36 дітей, стосовно яких скоєно фізичне, психологічне, сексуальне або економічне насилля в сім’ї.

До Чернігівського та Ніжинського притулків для дітей за минулий рік було влаштовано 338 дітей. У результаті проведеної роботи 133 дитини повернуто в сім’ї, 8 – влаштовано під опіку, 43 – до прийомних сімей, 109 – направлено до державних навчально-виховних та спеціальних закладів.

У ході засідання його учасники також обговорили результати проведення комплексно-профілактичних заходів, спрямованих на виявлення бездомних громадян та організацію їм допомоги в зимовий період, силами управлінь праці та соціального захисту населення області та підрозділів органів внутрішніх справ на території області. Заслухали інформацію про роботу зі створення спеціалізованого центру обліку та нічного перебування бездомних громадян у м. Чернігові.

 

Прес-служба Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.