Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

13.10.2009   12:02Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Алла Лепеха: «Головне в роботі міліції – дотримання прав людини»

Так. Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ створене в системі МВС у січні 2008 року. Я працюю на посаді помічника Міністра з травня 2008 року.

Саме з метою здійснення контролю за дотриманням прав людини в діяльності органів та підрозділів внутрішніх справ, у всіх областях України з минулого року введено посади помічників Міністра відділу регіонального контролю управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ Апарату Міністра МВС України. Адже розвиток системи цивільного контролю за діяльністю міліції є не тільки вимогою національного законодавства та міжнародних стандартів у галузі прав людини, до яких приєдналася Україна, але й реальним свідченням незворотності процесів демократизації ОВС, розуміння сучасних викликів у сфері правоохоронної діяльності та захисту прав людини.

Як Ви вважаєте, чому сьогодні у громадян є багато запитань до працівників міліції?

Дійсно, здійснення правоохоронних функцій органами внутрішніх справ наразі зостається об’єктом для справедливих зауважень з боку громадян.

На мою думку, це все ж таки недостатня поінформованість населення про роботу міліції, неналежна робота працівників міліції по організації прийому громадян, робота зі скаргами громадян.

Так, залишається недостатнім рівень інформованості громадян щодо результатів службових перевірок, проведених на підставі поданих скарг на неправомірні дії працівників міліції. Повнота та об’єктивність проведення службових перевірок за заявами громадян також потребує суттєвого покращення.

Потребують перегляду питання контролю за перебуванням громадян у адміністративних приміщеннях ОВС, попередження фактів побиття і жорстокого поводження стосовно затриманих осіб.

Є питання щодо тримання громадян у спецустановах міліції та ряд інших питань.

Нам стало відомо, що 2 жовтня в Києві відбудуться громадські слухання з питань забезпечення прав людини в діяльності МВС? Які питання підніматимуться на цих слуханнях?

Так, 2 жовтня 2009 року в Українському Домі в Києві відбудуться громадські слухання з питань забезпечення прав людини в діяльності МВС.

У роботі цих громадських слухань візьмуть участь представники центрального апарату і обласних управлінь МВС, народні депутати України, представники Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури, Державного департаменту з питань виконання покарань, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, науковці, представники громадськості. Від нашої області, наскільки я знаю, прийматиму участь я, як помічник Міністра, 2 представники від громадських організацій. Запрошений і начальник УМВС в Чернігівській області генерал-майор Катеринчук І.П.

Обговорюватимуть різноманітний круг питань – від умов тримання громадян під вартою в місцях позбавлення волі, підпорядкованих МВС, права на свободу та особисту недоторканість, до захисту від катувань та інших видів поганого поводження, боротьби з дискримінацією, расизмом та ксенофобією, прав дітей, проблем насильства в родинах тощо. Звичайно, всі питання будуть розглядатися в контексті дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ.

 

Сергій Бриль, ВЗГ УМВС в Чернігівській області

kop.gov.ua

26.09.09

 

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.