Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

24.03.2010   15:53Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Робота: остерігайтесь продажу у рабство!

До того ж, їм пропонується триразове харчування, прекрасні побутові умови тощо. І дехто з людей «клює» на цю наживку. У погоні за «казковими заробітками» вони на деякий час залишають своїх дружин, дітей, а на їхні плечі звалюють ще й немале домашнє господарство і спішно вирушають у далеку дорогу, щоб поправити своє матеріальне становище і через півроку-рік повернутися додому з тугим гаманцем…

Та, як говориться в народі, м’яко стелють, та твердо спати. По приїзді на місце в «остарбайтерів» під якимось приводом відбирають паспорти, поселяють їх у якийсь хлів, барак чи недобудоване приміщення і примушують з ранку до пізнього вечора гнути спину на «якогось дядю» тільки за харчі, щоб лиш би не померти з голоду. Зарплату ж обіцяють віддати всю по закінченню роботи.

І пішли трудові будні наших співгромадян на чужині. Коли ж наступав час розрахунку, «добровільним рабам» давали грошей, в кращому разі, на дорогу додому. І не більше. Коли ж хтось із них вирішував «добитися справедливості», то отримував від «гостинних господарів» таку «зарплату», що більше вже не хотілося «качати права». З тим і поверталися додому.

Саме про такі «принади» заробітчанського життя в Росії наших співгромадян розповів начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми УМВС України в Чернігівській області підполковник міліції Сергій Синявський. А знає він про ці проблеми дуже добре, адже співробітники служби, яку саме він очолює, безпосередньо борються з цим злом. Зокрема, під час проведення оперативно-розшукових заходів службою виявлено дев’ять аналогічних фактів. Тут потерпілими проходять 12 жителів нашої області, зокрема, Щорського, Менського та Городнянського районів, які свого часу обманом були відправлені на тяжкі дармові роботи до Білгородської області Російської Федерації. До речі, цим займалася «підприємлива» громадянка Молдови Євгенія Б. Звичайно ж, вона була затримана, засуджена і три роки свого молодого життя проведе за колючим дротом.

А нещодавно співробітники служби затримали громадянина Молдови Андрія Ш. та його співмешканку з Мени Тетяну Б. Ця парочка здійснила аналогічним чином відправку сімох жителів Менського району до Липецької області Російської Федерації, які потрапили до все того ж трудового рабства і вимушені були, як кажуть, тільки за хліб і воду працювати на тяжких сезонних роботах. Зараз усі вони повернуті на Україну. Проти парочки порушена кримінальна справа, яка вже спрямована до районного суду.

На жаль, аналогічних прикладів можна навести немало.

Зараз розпочинається новий сезон сільськогосподарських робіт. І на селах знову почали з’являтися «агітатори-вербувальники», пропонуючи просто таки райське життя на заробітках в Росії. Звичайно ж, ті, хто вже скуштував цього «меду», туди вже вдруге не поїде і, більше того, й десятому закаже. Але багато наших співгромадян ведуться на цю «манну небесну» і згодом потрапляють в халепу.

Отож, співробітники служби боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми УМВС переконливо радять не спокушуватися на примарні заробітки, а щоб уберегти від такої напасті не тільки себе, а й інших, повідомте про таких «агітаторів» за телефонами в обласному центрі: 4-32-87 та 619-252.

Тільки таким чином ми зможемо швидше викорінити це зло.

 

ВЗГ УМВС України в Чернігівській області

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.