Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

10.04.2011   00:52Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Новий розмір допомоги при народженні дитини 2011

Допомога при народженні дитини – 2011

Процедура призначення

Кому надається допомога

Допомога при народженні нарається одному з батьків або опікуну, який постійно проживає разом з дитиною.

Куди і коли звертатися за допомогою

Для отримання допомоги необхідно звернутись до відділу соціального захисту населення по місцю проживання (реєстрації). Разом з тим допомогу можуть призначити і по місцю фактичного проживання, але для цього необхідно буде надати довідку про неотримання цієї допомоги по місцю реєстрації. А отже у будь-якому разі необхідно буде звернутися у відділ соціального захисту по місцю реєстрації.

Важливо: Звернутися необхідно не пізніше 12 календарних місяців після народження дитини, інакше допомогу не призначать.

Перелік документів необхідних для отримання допомоги

Для отримання допомоги необхідно передусім пред’явити паспорт або інших документ, який підтверджує особу. Крім того необхідно надати:

- Заяву, яка складається по формі, затвердженою наказом Мінпраці і соцполітики від 08.06.06 №215. Така заява заповнюється безпосередньо у відділі соціального захисту населення.

- Копію свідоцтва про народження дитини. (У випадку народження мертвої дитини допомогу при народженні не призначають).

- Витяг з Державного реєстру актів громадянського стану про народження дитини для виплати допомоги у зв’язку з її народженням. Цей витяг надається відділом реєстрації актів громадянського стану. Або подається довідка для призначення допомоги при народженні, яка надається виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) ради. Жінки, які постійного проживають на території України, але які народили за кордоном, надають видану компетентним органом країни перебування і легалізований в установленому порядку в Україні документ, який засвідчує народження дитини, якщо інше не встановлено міжнародними договорами України.(Потрібно зазначити, що у виключних випадках відділ соціального захисту населення з узгодженням з Міністерством соціальної політики може призначити допомогу на підставі дублікатів вищезазначених документів).

- Копію рішення про усиновлення опіки – подають лише опікуни.

- Довідку про склад сімї і копію свідоцтва про народження кожної дитини, яку включають при визначенні розміру допомоги. Ці документи подають особи, які звертаються за призначенням допомоги при народженні другої і наступної дитини.

Умови припинення виплати допомоги

Такими умовами є:

- позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

- відмови отримувача допомоги від виховання дитини;

- нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;

- відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

- тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;

- припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень;

- перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду;

- усиновлення дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;

- смерті дитини;

- смерті отримувача допомоги.

Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу, який призначив допомогу. Потрібно зазначити, що рішення про припинення є не кінцевим і виплату допомогу при народженні можуть відновити (крім випадків смерті дитини і його усиновлення). Для цього особі, яка здійснює догляд за дитиною, потрібно звернутися протягом 6 місяців після припинення виплати допомоги в орган соціального захисту населення з письмовою заявою.

Розмір допомоги при народженні

Допомога при народженні виплачується у розмірі, який залежить від того, яка по рахунку дитина у сім’ї – перша, друга, третя… Також розмір допомоги залежить від дати народження, особливо це актуально у 2011 році, оскільки в цьому році змінено розмір допомоги.

Допомога при народженні дитини, яка народилася після 31 грудня 2010 р., надається у розмірі кратному 22 розмірам прожиткового мінімуму – на першу дитину; кратному 45 розмірам прожиткового мінімуму – на другу дитину; кратному 90 розмірам прожиткового мінімуму – на третю і кожну наступну дитину.

Виплата допомоги здійснюється одноразово у дев’ятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини, решта суми допомоги на першу дитину виплачується протягом наступних 12 місяців, на другу дитину – 24 місяців, на третю і кожну наступну дитину – 36 місяців рівними частинами.

З квітня 2011 року (точний час буде відомий коли буде відомо коли буде дата опублікування змін до законодавства) до ЗУ «Про державну допомогу сімям з дітьми» були внесені зміни, які передбачили, що допомога при народженні дитини буде надаватися у сумі, кратній 30 розмірам прожиткового мінімуму, – на першу дитину; кратній 60 розмірам прожиткового мінімуму, – на другу дитину; кратній 120 розмірам прожиткового мінімуму, – на третю і кожну наступну дитину. Виплата допомоги здійснюється одноразово у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини, решта суми допомоги на першу дитину виплачується протягом наступних 24 місяців, на другу дитину – 48 місяців, на третю і кожну наступну дитину – 72 місяців рівними частинами.

Важливо зазначити, що допомога при народженні дитини нараховується у розмірах прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, встановлених на день народження дитини.

Законом України «Про державний бюджет України на 2011 рік» встановлено такі розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років:

з 1 січня – 816 гривень,

з 1 квітня – 832 гривні,

з 1 жовтня – 853 гривні,

з 1 грудня – 870 гривень.

А отже до квітня 2011 розмір допомоги при народженні першої дитини (при незмінності у законі про бюджет розмірів затверджених прожиткових мінімумів) буде складати:

з 1 січня – 17952 гривень, з яких 7344 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 12 місяців;

з 1 квітня – 18304 гривні, з яких 7488 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 12 місяців.

Розмір при народженні другої дитини (при незмінності у законі про бюджет розмірів затверджених прожиткових мінімумів) буде складати:

з 1 січня – 36720 гривень, з яких 7344 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 24 місяців;

з 1 квітня – 37440 гривні, з яких 7488 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 24 місяців.

Розмір при народженні третьої і кожної наступної дитини (при незмінності у законі про бюджет розмірів затверджених прожиткових мінімумів) буде складати:

з 1 січня – 73440 гривень, з яких 7344 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 36 місяців;

з 1 квітня – 74880 гривні, з яких 7488 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 36 місяців.

ВАЖЛИВО

З квітня 2011 року розмір допомоги при народженні дитини першої дитини (при незмінності у законі про бюджет розмірів затверджених прожиткових мінімумів) буде складати:

з 1 квітня – 24960 гривні, з яких 8320 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 24 місяців;

з 1 жовтня – 25590 гривні, з яких 8530 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 24 місяців;

з 1 грудня – 26100 гривень з яких 8700 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 24 місяців.

Розмір при народженні другої дитини (при незмінності у законі про бюджет розмірів затверджених прожиткових мінімумів) буде складати:

з 1 квітня – 49920 гривні, з яких 8320 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 48 місяців;

з 1 жовтня – 51180 гривні, з яких 8530 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 48 місяців;

з 1 грудня – 52200 гривень з яких 8700 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 48 місяців.

Розмір при народженні третьої і кожної наступної дитини (при незмінності у законі про бюджет розмірів затверджених прожиткових мінімумів) буде складати:

з 1 квітня – 99840 гривні, з яких 8320 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 72 місяців;

з 1 жовтня – 102360 гривні, з яких8530 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 72 місяців;

з 1 грудня – 104400 гривень з яких 8700 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 72 місяців.

Потрібно зазначити, що допомога при народженні дитини призначається опікуну на кожну взяту під опіку дитину у розмірі, установленому при народженні першої дитини. А у випадку якщо дитину (на яку призначають допомогу) влаштовано у дитячий заклад на повне державне утримання, допомога призначається і виплачується також у розмірі, встановленому при народженні першої дитини. Гроші при цьому перераховують на відкритий у банку рахунок дитини.

Чи залежить розмір допомоги на другу дитину від того коли народилась перша дитина?

Не залежить. Визначаючи розмір допомоги, беруть до уваги кількість новонароджених і усиновлених дітей ( у тому числі вже померлих), які знаходились до народження дитини на утриманні особи, якій призначається допомоги, її чоловіка (дружини). Водночас не враховуються повнолітні діти чоловіка, яких дружина не всиновлювала.

Розмір допомоги у випадку якщо жінка народила другу дитину, але раніше відмовилась від виховання першої дитини.

Допомогу призначають і виплачують як на першу дитину, оскільки при підрахунку кількості дітей не враховують, зокрема тих, від виховання яких вказана особа відмовилась, а також переданих на виховання іншій особі.

Розмір допомоги у випадку народження двійні

При народженні двійні або більшої кількості дітей кожна дитина з їх числа вважається наступною. А отже при народжені двійні на першу дитину буде призначена допомога як на першу, на другу, як на другу.

Жінка, яка вийшла заміж вдруге народжує дитину. В сімї вже є двоє дітей чоловіка (або її діти) від першого шлюбу. Який буде розмір допомоги?

В цій ситуації розмір допомоги буде виплачений як на третю дитину.

Жінка, яка є у другому шлюбі, народжує. У неї є двоє дітей, яких виховує батько (перший чоловік). Який буде розмір допомоги?

Допомогу буде виплачено, як на першу дитину, оскільки при визначені розміру допомоги не враховують дітей, від виховання яких особа відмовилась, а також дітей, які передані на виховання іншій особі.

Нормативно-правові документи, які можуть бути корисними щодо призначення і виплати допомоги при народженні

Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми»

http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2811-12&p=1270204897733506

Закон України «Про державний бюджет України на 2011 рік»

Постанова Кабінету міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми»

http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1751-2001-%EF&p=1270204897733506

(Примітка 1 : Потрібно зазначити, що на сьогодні ще не внесено зміни до відповідного Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, водночас скоріше за все порядок збережеться той самий. Якщо ні то відповідні зміни будуть внесені в цю статтю).

 

Максим Щербатюк

Українська Гельсінська спілка з прав людини

http://i-law.kiev.ua

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.