Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

13.01.2015   23:21Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чернігівщина прихистила майже 9,5 тисяч переселенців зі сходу країни та окупованої території

Упродовж 2014 року до структурних підрозділів обласної державної адміністрації та територіальних і центральних органів виконавчої влади за допомогою звернулося майже 9,5 тисяч громадян, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції. Усі вони отримали консультативну допомогу, повідомляє Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації.

Зокрема, за призначенням державної соціальної допомоги до управлінь соціального захисту населення звернулось 802 особи, до органів Пенсійного фонду — 4059 осіб. На території області розселено 481-го громадянина, працевлаштовано — 116, статус безробітного отримали майже 300 осіб.

Крім цього, 154-ом громадянам відновлено втрачені документи. До загальноосвітніх навчальних закладів області влаштовано 811 дітей, а ще 177 — до дитячих садків. Лікувально-профілактичними закладами Чернігівщини надано допомогу майже 2-ом тисячам переселенців.

За інформацією фахівців, для координації роботи щодо оперативного розв’язання соціально-побутових проблем внутрішньо переміщених осіб, в області працює спеціальний регіональний штаб.

Також, з метою соціальної підтримки та посилення гарантій реалізації прав і свобод переселенців, розпорядженням в.о. голови обласної державної адміністрації від 24.10.2014 № 622 затверджено обласний План заходів соціальної підтримки переселенців з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції на 2014-2015 роки.

Відповідна постанова Кабміну зобов’язує районні органи соціального захисту населення проводиться облік осіб, які переїхали з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції. Станом на 1 січня 2015 року обліковано 6672 особи (4129 сімей).

Щомісячну адресну допомогу наразі призначено 3369 родинам.

Загалом, громадянам, які переселяються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, надаються правові консультації через систему громадських приймалень з надання безоплатної первинної правової допомоги.

Інформацію щодо прав та обов’язків переселенців, їх безпечного переміщення, шляхів розв’язання соціально-побутових проблем розміщено на інформаційному стенді та веб-сайті Головного управління юстиції у Чернігівській області, інформаційному стенді Чернігівської обласної універсальної бібліотеки імені В.Г.Короленка. Територіальними управліннями юстиції відповідну інформацію розміщено на стендах управлінь, сільських, селищних та районних рад, на веб-сайтах районних державних адміністрацій, громадських організацій, а також поширено серед закладів та установ культури, трудових колективів підприємств, установ, організацій.

Окрім цього, на веб-сайті Управління ДСНС України у Чернігівській області можна дізнатися про тимчасове місце проживання та соціальну підтримку для зазначеної категорії населення.

Налагоджено співпрацю з громадськими організаціями та підприємцями. Місцеві жителі пропонують безкоштовно свої власні оселі для тимчасового проживання вимушених переселенців.

Спільно з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців, в області реалізується проект з надання фінансової допомоги особам, які вимушено переміщуються в межах своєї країни: 342 родини переселенців отримали одноразову матеріальну допомогу на загальну суму близько 2-ох мільйонів гривень. 32 родини з дітьми отримали матеріальну допомогу від обласного відділення Дитячого фонду України.

Також, гроші, на вирішення соціально-побутових питань громадянам України, які переселяються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції до Чернігівської області, виділяються із місцевих бюджетів в межах діючих програм соціального захисту населення. Так, на це вже спрямовано більше 180-ти тисяч гривень.

За інформацією Департаменту соціального захисту населення ОД

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.