Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

09.11.2017   19:20Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Керівництво Менської виправної колонії порушує право засуджених на належну медичну допомогу

9 листопада 2017 року в рамках реалізації функцій національного превентивного механізму працівниками Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Чернігівській області Аллою Лепехою та громадським монітором Туханом Едієвим здійснено моніторинговий візит до державної установи «Менська виправна колонія (№ 91)».

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Під час ознайомлення з умовами тримання засуджених в колонії виявлено, що в секторі максимального рівня безпеки та камерах штрафних приміщень недостатньо природнього та штучного освітлення, через відсутність припливно-витяжної вентиляції – свіжого повітря. Зазначені приміщення не обладнані бачками з питною водою.

В ході моніторингового візиту моніторами було виявлено низку недоліків і порушень прав засуджених.

Засуджені, які перебувають в ДІЗО, ПКТ, а також секторі максимального рівня безпеки, не мають можливості працювати у зв’язку з відсутністю окремих камерних приміщень для роботи. Зазначене унеможливлює здійснення оцінки ступеню виправлення засуджених, оскільки одним із основних критеріїв такої оцінки є ставлення засудженого до праці.

Всупереч вимогам кримінального виконавчого законодавства України, в установі відсутні курси професійного навчання засуджених, котрі не мають робітничої професії, за якою вони можуть бути працевлаштовані після звільнення.

Засуджені скаржилися представникам моніторингової групи на обмежений асортимент товарів і продуктів у магазині установи, відсутність одягу та взуття великих розмірів, відсутність актуальної правової літератури, нових кодексів, повільне вирішення адміністрацією питань, пов’язаних із отриманням паспорта громадянина України, та належної медичної та правової допомоги.

Моніторингова група НПМ підтвердила в установі відсутність належного медичного забезпечення. У медичній частині установи склад медичних працівників укомплектований лише посадами лікаря-стоматолога та 0,25 ставки лікаря-терапевта. У приміщеннях медичної частини не дотримується належним чином температурний режим. Відсутні укладки для надання невідкладної медичної допомоги, що може стати причиною втрати дорогоцінного часу на пошук необхідних ліків при ургентних ситуаціях.

Новоприбулі до установи в’язні проходять формальний медичний огляд. На прийом до лікаря вони потрапляють лише через кілька днів. Цим створюється часовий коридор для можливого розповсюдження інфекційних захворювань.

За результатами візиту для вжиття відповідних заходів реагування до Міністерства юстиції України буде направлено детальний звіт.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.