Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

26.11.2021   10:06Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

В Менському районному суді не дотримуються права підсудних: результати моніторингового візиту НПМ

У межах реалізації національного превентивного механізму (НПМ), моніторинговою групою у складі регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Ірини Жмаки, регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Чернігівській області Алли Лепехи та громадського монітора Віктора Тарасова здійснено моніторинговий візит до Менського районного суду Чернігівської області та перевірено доступність громадян до судочинства, умови перебування громадян у суді, тримання підсудних, доступність суду для осіб з інвалідністю.

Під час візиту встановлено, що Менський районний суд розміщений у пристосованій двоповерховій будівлі. В приміщенні є 4 зали судових засідань, дві з них - для розгляду кримінальних проваджень. У них встановлені загородження із спеціального захисного скла для розміщення обвинувачених (підсудних). Усі зали мають необхідне технічне обладнання для проведення судових засідань в режимі відеоконференцій. Правосуддя здійснюють три з п’яти суддів, визначених штатним розписом.

У цілому будівля суду є доступною для маломобільних груп населення. Вхід обладнаний пандусом, який відповідає державним будівельним нормам та може забезпечити самостійний рух людей, які користуються кріслами колісними. В залах судових засідань визначені окремо передбачені місця для осіб з інвалідністю, які пересуваються в кріслах колісних.

Водночас в суді відсутні спеціально обладнаний бокс або огороджений майданчик для заїзду спеціального автотранспорту варти та посадки (висадки) конвойованих. Конвойні приміщення обладнані у підвальному приміщенні в окремих кімнатах (одне з яких не використовується), розміри та облаштування яких не відповідають встановленим стандартам.

Підсудні/засуджені позбавлені можливості конфіденційного спілкуватися зі свої захисником, оскільки в суді не обладнано кімнати для конфіденційного спілкування адвоката з підсудними/засудженими, в порушення вимог Державних будівельних норм України В.2.2-26:2010 «Будинки і споруди. Суди».

Під час візиту також вивчався стан забезпечення заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Моніторинговою групою було виявлено окремі недоліки в організації в суді протиепідемічних заходів, зокрема, не проводиться температурний скринінг персоналу суду, відвідувачів та підсудних/засуджених, які прибули на судові засідання. Не здійснюється збір та утилізація використаних засобів індивідуального захисту (персоналу та суддів) після їх використання.

За результатами моніторингового візиту до Територіального управління Державної судової адміністрації України та Менського районного суду Чернігівської області буде направлено звіт з рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.