Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

16.02.2023   14:07Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Консультація юриста: Розірвання шлюбу, якщо один із подружжя проживає на тимчасово окупованій території

З чого варто починати? Для початку визначитись із тим, чи можливо розірвати такий шлюб через органи державної реєстрації. Якщо у подружжя є неповнолітні діти, очевидно, що — ні. Якщо дітей немає, і є спільне бажання розірвати шлюб – це можливо. Що буде значно швидше та дешевше.

Якщо, у подружжя є спільна дитина, необхідно готувати документи до суду.

І тут є теж два варіанти вирішення даного питання.

1-й: розірвання шлюбу за спільною заявою подружжя (тоді сторони мають подати письмовий договір про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей) — ст.109 СК

2-й: розірвання шлюбу за позовом одного із подружжя — ст.110 СК.

Далі необхідно визначитися із підсудністю.

Вона може бути загальною або альтернативною. Умови альтернативної підсудності визначені у ст.28 Цивільного процесуального кодексу. Позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача у разі:

- якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти;

- якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача;

- за домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

Після визначення підсудності слід визначити і оплатити судовий збір. На сайті відповідного суду можна сформувати квитанцію. Оплатити таку квитанцію можна там само або використовуючи інші платіжні онлайн-інструменти або у банку.

Строки розгляду

Якщо йдеться про розгляд справи у спрощеному провадженні без виклику сторін, то така процедура триватиме 1—2 місяці. В позові можна просити розглянути справу в спрощеному провадженні без виклику сторін, проте не всі судді підтримують такі підходи. В іншому випадку розгляд справи відбуватиметься в спрощеному провадженні з повідомленням сторін від 2 до 6 місяців.

Що ж слід зазначати в самому позові?

Перш за все, причини розірвання шлюбу. Саме вони впливають на строк розгляду, а також на право звернутися до суду з позовом протягом вагітності та протягом одного року після народження дитини (йдеться про випадки, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини).

За загальним правилом за відсутності спору щодо того, з ким із батьків будуть проживати неповнолітні діти суд може вирішити питання про залишення проживання дитини з матір’ю чи батьком одночасно з вимогою про розірвання шлюбу.

Також із зазначеного в позові матиме значення момент, з якого сторони припинили спільно проживати. Адже це вплине на вирішення подальших майнових спорів. Підписати позов може сам позивач або його представник.

Чи потрібно стороні у справі відвідувати судові засідання?

Це право, а не обов’язок сторони до тих пір, поки суд не визнав участь сторони у справі обов'язковою. Тож достатньо направити до суду клопотання про розгляд без участі та розписати свою позицію щодо позовних вимог.

Для того, аби отримати рішення, слід написати заяву на адресу суду про отримання рішення, вказавши в заяві, що рішення суду з відміткою про вступ в законну силу просите надіслати поштою та вказати адресу.

Діяльність відбувається в рамках проекту «Посилення демократичного врядування в Центральній та Північній Україні», який реалізує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки National Endowment for Democracy.

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.