Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

05.02.2007   18:06Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чернігівська облдержадміністрація звітує про роботу із зверненнями громадян у 2006 році

 

Найбільше (по кількості) було отримано письмових пропозицій, заяв та скарг від жителів Козелецького - 193, Бахмацького - 141, Ріпкинського - 140, Чернігівського - 130, Менського - 118, Прилуцького - 118 районів, міст Чернігова - 1098 і Ніжина - 244.

 

Зменшилась кількість звернень, що надійшли до обласної державної адміністрації через органи влади вищого рівня з 5528 до 1904.

 

Повторних звернень у 2006 році зареєстровано 252, в 2005 році їх було 789.

 

На особистий прийом до облдержадміністрації найчастіше звертались мешканці Чернігівського (37), Ріпкинського (23), Куликівського (13), Козелецького (12), Ніжинського (12) районів та м. Чернігова (402).

 

Колективних звернень у 2006 році було 464, у 2005 - 792. Найбільше таких звернень надходило від жителів Ріпкинського (32), Бахмацького (26), Ічнянського (21), Менського (17),  Козелецького (16), Чернігівського (16), Бобровицького (15) районів і м. Чернігова (141).

 

Всього у зверненнях було порушено 4907 питань різноманітного характеру, з яких 1232 (25%) стосувались соціального захисту: надання пільг та виплати компенсацій, надання матеріальної допомоги сім'ям та окремим громадянам, що опинилися у скрутному матеріальному становищі, забезпечення спецавтотранспортом інвалідів.

 

Найчастіше звернення з питань соціальної сфери надходили від мешканців Козелецького, Менського, Ічнянського, Бахмацького районів,  міст Чернігова та Ніжина.

 

Житлові питання порушувались громадянами у 716 зверненнях. Це, в основному, прохання посприяти у покращанні житлових умов (переважно пільгова категорія громадян), скарги на незадовільний стан житлового фонду та невиконання тривалий час його ремонту. Найбільше таких звернень надійшло від мешканців Козелецького, Ріпкинського районів, м. Чернігова і м. Ніжина.

 

Третє місце, по кількості, займають звернення громадян, в яких порушувались питання повернення грошових заощаджень та вкладів - 657 (13%).

 

Заяв та скарг з питань комунального господарства отримано 591 (12%). Найбільше таких звернень надходило від жителів Чернігівського, Ріпкинського, Козелецького, Городнянського, Менського, Прилуцького районів, міст Чернігова і Ніжина. Переважна більшість стосувалась газифікації населених пунктів, будівництва та ремонту доріг.

 

У адресованому голові облдержадміністрації колективному зверненні мешканців с. Білошапки Прилуцького району повідомляється про вкрай незадовільний стан доріг між селами Линовиця-Бубнівщина-Білошапки-Крутоярівка, які не ремонтувались більше 35 років. За інформацією Прилуцької райдержадміністрації, за результатами розгляду звернення виконання робіт по ремонту зазначених доріг включено до плану.

 

Питання охорони здоров'я порушувались громадянами у 394 (8%) зверненнях. В них найчастіше висловлювались нарікання на незадовільне забезпечення ліками за пільговими рецептами, прохання надати допомогу у проведенні оперативного лікування за бюджетні кошти в медичних закладах області та лікування в спеціалізованих медичних закладах. Найбільше звернень з питань охорони здоров'я надійшло від мешканців Бахмацького, Козелецького, Менського, Щорського районів, м. Чернігова.

 

Звернень з питань забезпечення законності та охорони правопорядку надійшло 391 (8%). Частіше з такими проблемами звертались жителі Чернігівського району та міста Чернігова. В них в основному порушувались питання зловживання владою або службовим становищем керівників окремих підприємств, скарги на судову тяганину та тривале невиконання судових рішень.

 

Звернень громадян з питань праці зареєстровано 310. Найчастіше в них піднімались питання надання допомоги у працевлаштуванні, виплати заробітної плати. Найбільше таких звернень надходило від мешканців Прилуцького, Чернігівського, Менського, Бахмацького, Городнянського, Ріпкинського районів.

 

Питання агропромислового комплексу порушувались у 259 (7%) зверненнях. Це, переважно, звернення щодо врегулювання земельних відносин, виплати орендної плати за майнові паї та ін. Найчастіше з такими питаннями звертались жителі Сосницького, Бахмацького, Бобровицького, Прилуцького районів.

 

Обласною державною адміністрацією вживаються заходи щодо забезпечення всебічного, об'єктивного і вчасного розгляду кожного звернення та надання заявникам реальної допомоги у вирішенні порушених проблем.

 

Однак, мають місце непоодинокі випадки неуважного, поверхневого підходу до розгляду деяких звернень.

 

Потребували доповнення та уточнення і відповіді за результатами розгляду звернень громадян, що надходили від Носівської, Прилуцької, Сосницької, Щорської райдержадміністрацій.

 

Продовжували надходити на адресу облдержадміністрації заяви та скарги з питань, які відповідно до чинного законодавства повинні вирішуватись органами місцевої влади.

 

Протягом 2006 року в основному всі звернення громадян розглядались районними державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, обласними управліннями і організаціями своєчасно, авторам надавались ґрунтовні відповіді про результати розгляду, роз'яснювався встановлений чинним законодавством порядок оскарження прийнятих рішень.

 

Разом з тим, допускались порушення встановлених термінів розгляду заяв та скарг Ніжинською міською радою, Городнянською, Козелецькою, Прилуцькою, Щорською райдержадміністраціями, структурними підрозділами облдержадміністрації: головним управлінням агропромислового комплексу, управлінням охорони здоров'я, управлінням освіти і науки, управлінням культури, а також обласним головним управлінням земельних ресурсів, управлінням МВС України в області, ВАТ "Облтеплокомуненерго".

 

Чернігівська облдержадміністрація

 

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.