Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

05.06.2007   12:45Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Кращі практики судових оскаржень незаконних відмов у наданні інформації

 

Стислий перебіг подій

РІПКИ:

22 грудня 2006 року у Ріпкинському районному суді під головуванням судді Хоменко Л.В. відбулося попереднє засідання за позовом громадської організації Центр „Доброчин” до Ріпкинського районного відділу УМВС України в Чернігівській області про визнання протиправною бездіяльності Ріпкинського РВ щодо ненадання відповідей на звернення. На жодне з трьох звернень Центру „Доброчин”, направлених рекомендованими листами до Ріпкинського РВ у вересні - жовтні 2006 року, у встановлений законодавством строк відповіді надано не було, чим порушено право на інформацію. Тільки в ході попереднього засідання представником відповідача було надано відповіді на вищезгадані звернення. При цьому було заявлено, що відповіді направлялися, але, мабуть, не надійшли з вини пошти. Суддею запропоновано відповідачу надати в наступне судове засідання журнали реєстрації вихідної документації. Судовий розгляд справи призначено на 15 січня 2007 року.

15 січня 2007 року засідання у Ріпкинському районному суді Позивачем заявлено клопотання про зміну позовних вимог, судове засідання перенесено на 23 січня 2007 року.

23 січня 2007 року засідання у Ріпкинському районному суді під головуванням судді Хоменко Л.В. Судом постановлено ухвалу про передачу справи до Господарського суду Чернігівської області.

 

13 березня 2007 року в Господарському суді Чернігівської області під головуванням судді Федоренко Ю.В. відбулося судове засідання. Представники відповідача до суду не з’явилися. Наступне судове засідання - 28 березня 2007 року.

28 березня 2007 року представники відповідача до суду не з’явилися. Наступне судове засідання - 04 квітня 2007 року.

04 квітня 2007 року представники відповідача до суду не з’явилися, оголошено перерву до 12 квітня 2007 року.

12 квітня 2007 року представники відповідача до суду не з’явилися. Господарським судом Чернігівської області під головуванням судді Федоренко Ю.В. постановлено рішення, яким позов задоволено повністю. Визнано протиправною бездіяльність Ріпкинського РВ УМВС України в Чернігівській області в частині ненадання у встановлені законом терміни відповідей на запити ГО Центр „Доброчин”. Зобов’язано Ріпкинський РВ надати відповіді на запити, задоволено вимоги про стягнення на користь позивача судових витрат, пов’язаних з розглядом справи.

 

МЕНА:

21 грудня 2006 року у Менському районному суді під головуванням судді Сова Т.Г. відбулося попереднє засідання в справі за позовом громадської організації Центр „Доброчин” до Менського районного відділу УМВС України в Чернігівській області про визнання протиправною бездіяльності Менського РВ щодо ненадання відповідей на звернення. На два звернення Центру „Доброчин”, направлені рекомендованими листами до Менського РВ у вересні 2006 року, у встановлений законодавством строк відповіді надано не було, чим порушено право на інформацію. Представники відповідача до суду не з’явилися. Наступне судове засідання відбудеться 11 січня 2007 року.

11 січня 2007 року представники відповідача до суду не з’явилися. Наступне судове засідання - 26 січня 2007 року.

26 січня 2007 року за клопотанням позивача судом постановлено ухвалу про передачу справи до Господарського суду Чернігівської області.

 

01 березня 2007 року в Господарському суді Чернігівської області під головуванням судді Пашкіної С.А. відбулося судове засідання. Представники відповідача до суду не з’явилися. Наступне судове засідання - 29 березня 2007 року. У зв’язку з відрядженням судді розгляд перенесено на 05.04.2007.

05 квітня 2007 року відбулося засідання. Наступне судове засідання - 10 квітня 2007 року.

10 квітня 2007 року відбулося засідання. Наступне судове засідання - 16 квітня 2007 року.

16 квітня 2007 року відбулося судове засідання, оголошено перерву до 17.04.07.

17 квітня 2007 року в Господарському суді Чернігівської області під головуванням судді Пашкіної С.А. відбулося судове засідання. Постановлено рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовлено.

04 травня 2007 року подано апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Чернігівської області від 17.04.2007.

 

ГОРОДНЯ:

На 25 грудня 2006 року в Городнянському районному суді під головуванням судді Криворученко Д.П було призначено розгляд справи за позовом громадської організації Центр „Доброчин” до Городнянського районного відділу УМВС України в Чернігівській області про визнання протиправною бездіяльності Городнянського РВ щодо ненадання відповідей на звернення. На два звернення Центру „Доброчин”, направлені рекомендованими листами до Городнянського РВ у вересні та жовтні 2006 року, у встановлений законодавством строк відповіді надано не було, чим порушено право на інформацію. Представники відповідача до суду не з’явилися. Наступне судове засідання перенесено на 09 січня 2007 року.

 09 січня 2007 року  судове засідання не відбулося, оскільки представники відповідача до суду не з’явилися. Наступне судове засідання призначено на 23 січня 2007 року.

23 січня 2007 року відбулося засідання. Судом постановлено ухвалу про закриття провадження у справі.

 

14 березня 2007 року в Апеляційному суді Чернігівської області відбувся розгляд скарги громадської організації Центр „Доброчин” на ухвалу Городнянського районного суду від 23.01.07. Скаргу задоволено частково, ухвалу скасовано, справу передано на новий розгляд до Городнянського районного суду.

 

10 квітня 2007 року в Городнянському районному суді під головуванням судді Соколова О.О. відбулося засідання в справі за позовом громадської організації Центр „Доброчин” до Городнянського районного відділу УМВС України в Чернігівській області про визнання протиправною бездіяльності Городнянського РВ щодо ненадання відповідей на звернення. Відповідач до суду не з’явився. Наступне судове засідання відбудеться 23 квітня 2007 року.

23 квітня 2007 року в Городнянському районному суді під головуванням судді Соколова О.О. відбулося засідання. Постановлено рішення – визнати бездіяльність Городнянського РВ УМВС України в Чернігівській області по ненаданню інформації за зверненнями ГО Центр „Доброчин” незаконною. Зобов’язати Городнянський РВ надати письмову інформацію.

30 травня 2007 року у Городнянському районному суді під головуванням судді Соколова О.О. відбулося судове засідання за заявою Центру „Доброчин” про ухвалення додаткового рішення. Вимоги заявника про стягнення судових витрат, пов’язаних з розглядом справи задоволено повністю.

 

КУЛИКІВКА:

25 грудня 2006 року у Куликівському районному суді під головуванням судді Білого М.М. відбулося судове засідання за позовом громадської організації Центр „Доброчин” до Куликівського районного відділу УМВС України в Чернігівській області про визнання протиправною бездіяльності Куликівського РВ щодо ненадання відповідей на звернення. На два звернення Центру „Доброчин”, направлених рекомендованими листами до Куликівського РВ у вересні 2006 року, у встановлений законодавством строк відповіді надано не було, чим порушено право на інформацію. Представник відповідача проти позову заперечував, вважаючи, що ненадання відповідей не можне бути підставою для визнання бездіяльності Куликівського РВ протиправною. Він також зазначив, що відповіді не надавалися, оскільки Куликівський РВ є підрозділом УМВС України в Чернігівській області і звідти було отримано вказівку про ненадання інформації безпосередньо Куликівським РВ. Дані заперечення не вплинули на рішення суду, яким позовні вимоги було задоволено повністю, діяльність Куликівського РВ УМВС України в Чернігівській області щодо ненадання відповідей на звернення визнано протиправною.

22 лютого 2007 року у Куликівському районному суді під головуванням судді Білого М.М. відбулося судове засідання за заявою Центру „Доброчин” про ухвалення додаткового рішення. Вимоги заявника про стягнення судових витрат, пов’язаних з розглядом справи задоволено повністю.

15.03.2007 Куликівським РВ УМВС виконано рішення суду щодо зобов’язання надати письмову інформацію, надано відповіді на запити.

 

Центр "Доброчин"

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.