Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

25.11.2021   23:21Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

На Чернігівщині стартувала акція «16 днів проти насильства»

На Чернігівщині стартувала акція «16 днів проти насильства» 25-11-2021 | 17:24 Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня проходить акція «16 днів проти насильства», активним учасником якої вже вкотре є Чернігівська область.

З цього приводу в облдержадміністрації в Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок відбувся брифінг, приурочений цій інформаційній кампанії.

— Насильство є однією з найгостріших соціальних проблем сучасності. Не є винятком і Чернігівська область. Суспільство повинно нарешті зрозуміти, що «б’є — значить…» не «любить», а «стаття», — висловив свою думку В’ячеслав Голуб, заступник директора Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА.

До обговорення проблеми долучилися Юлія Заїка, радник голови облдержадміністрації на громадських засадах з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та Марина Нітченко, старший інспектор відділу дільничних офіцерів поліції Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в області.

Говорили про потребу ратифікації Україною Стамбульської конвенції, сприйняття проблеми домашнього насильства у суспільстві, оптимальні шляхи покарання кривдників та захисту жертв.

Питання захисту дітей від насильства порушила Ірина Жмака, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області:

— Кількість повідомлень про вчинення домашнього насильства над дітьми зростає. Проте не варто ігнорувати проблему, яка стосується дітей — свідків насильства. Вони також потребують допомоги спеціалізованих служб.

У поточному році в області зафіксовано вже більше 9 тисяч звернень до поліції, пов’язаних з проблемою домашнього насильства — це більше, аніж минулого року.

Цікаво, що суттєвий приріст звернень спостерігається у Ніжинській, Варвинській та Корюківській громадах. Там коштом державної субвенції створюються спеціалізовані служби підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства.

У перших двох ТГ діють спеціалізовані служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, а у Корюківській — облаштовується притулок та придбано автомобіль для мобільної бригади.

Такий зв’язок свідчить про те, що збільшення кількості звернень пов’язане не стільки з погіршенням ситуації в області, скільки зі зміною ставлення до проблеми, більшим її розголосом та активнішими пошуками допомоги — чому сприяє робота відповідних служб.

Загалом в області діє 27 служб підтримки постраждалих осіб: 21 мобільна бригада, один притулок та п'ять консультативних органів.

Якщо ви постраждали від насильства, звертайтеся:

- Національна поліція України: 102

- Урядова гаряча лінія: 15-47

- Безоплатна правова допомога: 0-800-213-103

- Чат-бот МВС https://t.me/police_helpbot діє в месенджері Telegram.

Довідка. Щорічна акція «16 днів проти насильства» ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року. Інформаційна кампанія триватиме з 25 листопада до 10 грудня. Дати початку та завершення кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини. 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.